Torstai, 28.5.2020 
Alma
Kotimaa

Eduskunnan suuri valiokunta antoi hallitukselle valtuuden hyväksyä brexit-sopimus

  • STT
Pääministeri Rinne arvioi, että on vielä vaikea sanoa, saako brexit-sopimus vaadittavan hyväksynnän Britannian parlamentilta. LEHTIKUVA/AFP Pääministeri Rinne arvioi, että on vielä vaikea sanoa, saako brexit-sopimus vaadittavan hyväksynnän Britannian parlamentilta. LEHTIKUVA/AFP
Eduskunnan suuri valiokunta on antanut yksimielisesti ja vastalauseitta hallitukselle mandaatin hyväksyä brexit-sopimus Suomen puolesta, sanoo suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.).

Hassin mukaan uudessa sopimuksessa Euroopan unionin reunaehdot täyttyvät.

Hänen mukaansa uudessa sopimuksessa ei myöskään ole muutettu Suomen kannalta kriittisiä kohtia, vaan muutokset koskevat Pohjois-Irlannin asemaa. Hassin mukaan tällaisia asioita oli muun muassa se, että Britannia kantaa taloudellisen vastuun niistä sitoumuksista, joita Britannia on tehnyt EU:n jäsenenä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Suomelle on myös tärkeää ihmisten vapaan liikkuvuuden jatkaminen, eikä siihen tullut muutoksia, Hassi sanoo.

Se on Hassin mukaan erityisen tärkeää Britanniassa asuvien suomalaisten kannalta.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja lisäksi sanoi, ettei ole vielä kirkossa kuulutettua, että Britannian parlamentti hyväksyy lauantaina uuden brexit-sopimuksen.

– Euroopan parlamentin kantaa en lähde ennakoimaan.

Hassin mukaan suuressa valiokunnassa esitettiin liuta kysymyksiä, joihin kaikkiin kuitenkin saatiin vastaukset eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselta (sd.). Tuppurainen oli puhelinyhteydessä suureen valiokuntaan.

Tarkentavia kysymyksiä heräsi Hassin mukaan esimerkiksi siitä, mitä tarkkaan ottaen tarkoittaa se, ettei tullirajaa Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välillä ole, vaikka Pohjois-Irlanti kuuluu eri valtioon. Kysymyksiä heräsi myös siitä, miltä osin EU:n sisämarkkinalainsäädäntö säilyy voimassa Pohjois-Irlannissa.

Rinne: Lauantaista tulee jännittävä päivä Britannian parlamentissa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi aiemmin päivällä, että on vielä vaikeaa arvioida, saako vastavalmistunut brexit-sopimus vaadittavan hyväksynnän Britannian parlamentilta lauantaina. Mediatietojen mukaan näyttää hänen mukaansa siltä, että pääministeri Boris Johnsonin pitää vielä tehdä töitä hyväksynnän eteen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa