Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Kotimaa

Pohjoismaiden taisteluasuhankinnassa testataan neljän valmistajan tuotteita

  • STT
Neljän Pohjoismaan hanke yhteisen taisteluasun hankkimiseksi maiden puolustusvoimille etenee testausvaiheeseen, kertoo puolustusministeriö. Neljän tarjoajan asujen toimivuutta testataan kenttäolosuhteissa tänä talvena Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Hankinnan kotimaisuusastetta ei tässä vaiheessa hanketta arvioida julkisesti. Puolustusministeriön erityisasiantuntija Sanna Laaksonen kertoo STT:lle, että tuotteiden valmistajien kotimaita ei paljasteta hankkeen ollessa kesken. Kotimaat selviävät siinä vaiheessa, kun yksi neljästä valitaan varsinaiseksi toimittajaksi. Päätös on määrä tehdä ensi vuoden loppupuolella.

Suomessa uusi taisteluasu tulisi käyttöön vain rajoitetulle määrälle joukkoja. Puolustusvoimien pääasiallisena taisteluasuna säilyisi lähitulevaisuudessa nykyinen M05.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tanska testaa viidakko- ja aavikkoalueiden versiot

Suomessa ehdokkaita uudeksi taisteluasuksi testataan joulukuusta alkaen Kainuun prikaatissa ja Jääkäriprikaatissa Sodankylässä. Testivaiheessa puvut ovat yksivärisiä, mutta palveluskäytössä niihin on tarkoitus tulla M05-asusta tuttu maastokuvio.

Jokaisen Pohjoismaan on tarkoitus käyttää NCU-asussa omaa kansallista maastokuviotaan. Asukokonaisuuteen eivät kuulu päähineet, jalkineet, käsineet ja taistelijan suojavarusteet, jotka jokainen maa hankkii itse.

Pohjoismaisissa oloissa tehtävien testien lisäksi Tanska vastaa viidakko- ja aavikkoalueille tarkoitettujen asuversioiden testauksesta.

NCU-taisteluasu on ensimmäinen pohjoismainen yhteishankinta puolustusmateriaalialalla. Ensimmäiset asut on tarkoitus ottaa käyttöön 2021. Hankkeen kokonaisarvo on kaikki Pohjoismaat huomioon ottaen enintään 425 miljoonaa euroa.

Hanke alkoi tietopyyntövaiheella 2016 ja vuosina 2018–19 käytiin kaksi tarjouskierrosta. Hanke on osa pohjoismaista puolustusyhteistyötä.

NCU on lyhenne englanninkielisistä sanoista Nordic combat uniform.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi