Torstai, 13.8.2020 
Jesse, Okko
Kotimaa

Kolmelle miehelle vaaditaan rangaistusta satojen kissojen ampumisesta metsästysrajoitusten vastaisesti Pohjanmaalla

  • STT
Pohjanmaan käräjäoikeudessa tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä vaaditaan kolmelle nuorelle miehelle rangaistusta satojen kissojen ampumisesta Uudessakaarlepyyssä. Syyttäjän mukaan miehet ampuivat villiintyneitä kissoja autosta ja käyttivät tehokkaita taskulamppuja metsästyksessä. Kissoja ammuttiin ainakin turkistarha-alueilla.

Kissojen ampumisissa on kyse sakkojutusta, sillä miehiä syytetään metsästyslain säännösten rikkomisesta. Lain mukaan metsästyksessä ei saa käyttää autoa tai lamppuja. Syytetyt ovat haastehakemuksen mukaan myöntäneet ampuneensa kissat vuosina 2016 ja 2017.

Miehiä syytetään myös useiden muiden eläinten, kuten rusakoiden, kymmenien lokkien ja hirvieläinten ampumisesta luvattomasti tai esimerkiksi ajoneuvoa käyttäen. Tästä syyttäjä vaatii miehille ehdollisia vankeusrangaistuksia. Syyttäjä vaatii myös aseita valtiolle rikoksentekovälineinä. Yhdelle miehelle vaaditaan kolmen vuoden metsästyskieltoa ja kahdelle viiden vuoden metsästyskieltoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lisäksi miesten tulee syyttäjän mukaan korvata valtiolle vastoin säännöksiä ammuttujen eläinten arvo. Kaikkiaan korvattavaa vaaditaan rusakoista, peuroista ja kalalokeista tuhansia euroja. Haastehakemuksen mukaan pelkästään 40 kalalokin arvo on 4  040 euroa.

Kissoja kertyy turkistarhoille ruoan perässä

Uudenkaarlepyyn kunnaneläinlääkärin Marica Iiskolan mukaan turkistarha-alueille kertyy perinteisesti suuria villikissapopulaatioita siellä tarjolla olevan ravinnon takia. Uusikaarlepyy onkin varsinainen turkiskunta. Suomen turkiseläinten kasvattajien liiton mukaan turkistuotannon osuus kunnan verotuloista on noin kahdeksasosa ja on ollut parhaimpina vuosina parinkymmenen prosentin luokkaa.

–  Kyllähän meillä on villikissaongelmia. En tiedä onko niitä nyt erityisen paljon juuri täällä. Tarhoilla on kyllä perinteisesti tällaisia villikissoja ollut, kun siellä löytyy sitä ruokaa ja ne säilyvät siellä hengissä, Iiskola sanoo.

Iiskolan mukaan villikissat voivat lisääntyä esimerkiksi karanneista kissoista, joita kertyy tarhoille, koska niissä on ruokaa. Hänen mukaansa loukuttaminen on vaikeaa, ja paras tapa hävittää liian suureksi kasvanut populaatio on ampua kissat. Hänen mukaansa kissoista voi tarttua tuotantoeläimiin tauteja, joten tilalliset pitävät kissojen määrää kurissa.

–  Minulla ei ole tarkkaa tietoa villikissojen määristä tarha-alueilla. Tilalliset hoitavat kyllä ongelman itse, eikä minulle ole tullut eläinsuojeluilmoituksia näistä, Iiskola sanoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi