Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Kotimaa

Eduskunta yksimielinen: Veteraanien rintamalisä yli kaksinkertaistuu

  • STT
Toisen maailmansodan veteraaneja on jäljellä noin 8 000. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA Toisen maailmansodan veteraaneja on jäljellä noin 8 000. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA
Veteraanien rintamalisä nousee 125 euroon kuukaudessa. Rintamalisä on nykyisin 50,19 euroa.

Kaikki eduskuntaryhmät ovat päättäneet asiasta yhdessä. Ryhmät ovat sitoutuneet siihen, että korotuksen edellyttämät lakimuutokset viedään eduskunnassa läpi kuluvan syksyn aikana. Hallitus on sitoutunut huomioimaan asian kustannukset valtion talousarvion täydentävässä esityksessä.

Muutos astuu todennäköisesti voimaan 1. huhtikuuta 2020, arvioi sosialidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman STT:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Ryhmien tahto on, että muutos tulisi voimaan mahdollisimman nopeasti, niin nopeasti kuin Kelan tietojärjestelmät siihen taipuvat, hän sanoo.

Veteraaneja elossa alle 10

Rintamalisää maksetaan henkilöille, joilla on rintama-, rintamasotilas-, veteraani- tai rintamapalvelustunnus tai todistus osallistumisesta miinanraivaustehtäviin vuosina 1945–1952. Toisen maailmansodan veteraaneja on jäljellä noin 8  000. Päätöksellä eduskuntaryhmät haluavat kunnioittaa veteraanisukupolvien uhrauksia.

–  Tässä on oikeastaan kyse siitä, että kun veteraanipolvi pienenee, nyt on viimeisiä hetkiä tehdä päätöksiä, Lindtman toteaa.

Päätös pohjautuu veteraaniliittojen valtuuskunnan vetoomukseen veteraanien aseman parantamisesta.

Eduskunnan suurinta ryhmää johtava Lindtman pitää tärkeä, että kaikki eduskuntaryhmät olivat asiasta yksimielisiä.

–  Se on erittäin arvokasta ja tärkeä signaali, että veteraaniasioissa myös tällä eduskuntakaudella hallitus-oppositio-rajat ylittävä yhteistyö eduskuntaryhmien kesken jatkuu, hän sanoo.

Samalla ryhmät sitoutuvat siihen, että vaikeavammaisten sotainvalidien aviopuolisoiden kuntoutusoikeutta parannetaan. Oikeuteen liittyvää haittaraja-astetta aiotaan laskea 50 prosentista 30 prosenttiin, jolloin se on sama kuin leskillä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi