play

Aborttilain muutos: Sairaudet jäisivät löytymättä

Kuva: Marko Puumalainen

Karjalainen/Sunnuntaisuomalainen

Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää parhaillaan aborttilain muutosedellytyksiä. Laki on peräisin vuodelta 1970.

Ministeriö tarkastelee hoitohenkilöstön oikeutta kieltäytyä abortista ja sitä, missä vaiheessa raskautta abortti voidaan vielä sallia.

Taustalla ovat sisäministeri Päivi Räsäsen toiveet muuttaa aborttilakia. Aborttia vastustavan ministerin mukaan raskaudenkeskeytyksen takaraja pitäisi laskea 20 raskausviikkoon. Tällä hetkellä abortti voidaan tehdä sikiön sairauden tai vammaisuuden takia vielä viikolla 24.

Raskaudenkeskeytysten Käypä hoito -työryhmän vetäjä, Kätilöopiston vastaava ylilääkäri Oskari Heikinheimo pitää nykyistä lakia toimivana. Suomessa on puolet vähemmän keskeytyksiä kuin Ruotsissa.

Keskimäärin viikolla 20 tehtävä ultraäänitutkimus antaa parhaiten tietoa sikiön rakennepoikkeavuuksien, esimerkiksi sydänvikojen seulomiseksi.

- Jos ajankohtaa aikaistettaisiin, jäisivät monet sairaudet löytymättä. Räsänen on myös toivonut, että hoitohenkilökunnalla olisi mahdollisuus eettisistä syistä kieltäytyä abortista.

Heikinheimon mukaan julkisessa terveydenhuollossa työskentelevä ei voi valita työtehtäviään. Samaa mieltä on Sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan pääsihteeri Päivi Topo.

- Onko yksilöllä oikeus kieltäytyä toimenpiteistä työnantajan ja työkavereiden joustaessa? Vai onko hänellä velvollisuus hoitaa työnsä, jonka on itselleen valinnut? Topo kysyy.