Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Kotimaa

Keskusta jatkaa Rinteen aseman pohtimista, myös SDP:n puoluehallitus koolla tänä iltana

  • STT
Keskusta on erittäin sitoutunut hallituspohjaan, mutta meillä on henkilöön (pääministeri Rinteeseen) liittyvää epäluottamusta, sanoo keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni. LEHTIKUVA / Mikko Stig Keskusta on erittäin sitoutunut hallituspohjaan, mutta meillä on henkilöön (pääministeri Rinteeseen) liittyvää epäluottamusta, sanoo keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni. LEHTIKUVA / Mikko Stig
Keskustalla on pääministeri Antti Rinteeseen (sd.) liittyvää epäluottamusta, mutta kanta Rinteen jatkoon jäi auki eduskuntaryhmän kokouksessa. Seuraavaksi sitä pohtii puoluehallitus, joka on koolla vielä tänä iltana.

Myös SDP:n puoluehallitus on koolla tänä iltana. Se kokoontuu 19.30, puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoi Twitterissä.

Keskustan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi, että puolueessa on henkilöön liittyvää epäluottamusta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Meillä on epäluottamusta tällä hetkellä olemassa, Kulmuni muotoili.

–  Keskusta on erittäin tyytyväinen hallituspohjaan, hallituspuolueisiin, ja keskusta haluaa, että meillä on toimintakykyinen hallitus tässä maassa, hän sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi, että ryhmän mielestä pääministerin eilen antamat selvitykset eivät olleet riittäviä. Hänen mukaansa Rinteen luottamuksesta ei ryhmän kokouksessa äänestetty, mutta vakava ja perusteellinen keskustelu käytiin.

–  Toivotaan, että hallitus saadaan toimintakykyiseksi mahdollisimman pian. Toivomme, että nykyinen hallituskokoonpano voisi jatkaa ja nykyisellä hallitusohjelmalla voitaisiin mennä eteenpäin, Kurvinen sanoi kokouksen jälkeen.

Politiikassa tärkeintä on luottamus, Kurvinen korosti ja sanoi keskustan toivovan, että maan hallituksen uskottavuus palautuu mahdollisimman pian.

Keskustajohto jatkoi matkaa puoluehallituksen kokoukseen suoraan eduskunnasta. Puoluehallitukseen kuuluu myös piirien johtajia.

Vihreiden Ohisalo luottamuksesta Rinteeseen: Puolueen sisällä käytävä vielä keskustelua

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ei vielä ottanut kantaa kysymykseen puolueen luottamuksesta pääministeri Antti Rinteeseen (sd.) tiedotustilaisuudessa Brysselissä. Ohisalon mukaan hänen pitää olla yhteydessä puolueeseensa Suomessa, ja hän palaa kysymykseen sen jälkeen.

Ohisalon mukaan hänen on vaikea kommentoida tilannetta, koska hän on ollut päivän EU:n sisäministerien kokouksessa. Hän ei ottanut kantaa myöskään siihen, saiko hän Rinteeltä riittävästi vastauksia hallituksen eilisessä kokouksessa.

–  Vihreät on edellyttänyt, että meillä on kaikki tieto käytössä ja ylipäätään, että hallituksella on aina yhtenäiset tiedot käytössään. Olemme myös vaatineet, että toimintatapoja kehitetään, jotta tieto kulkee paremmin, Ohisalo sanoi STT:lle ja Helsingin Sanomille Brysselissä kansainvälisen tiedotustilaisuuden jälkeen.

–  Nyt lähden nopeasti Suomeen ja pääsen sitten kartalle asioista, Ohisalo sanoi.

Välikysymysäänestys lähestyy

Pääministeri Rinne sanoi aamulla, että hänellä ei ole tällä hetkellä mitään kommentoitavaa hallitustilanteesta. Hän totesi asian STT:lle Helsingissä eurooppalaisten parlamenttien välisen kokouksen alussa.

Keskustelu laajasti kuohuttaneesta Posti-kiistasta on jatkunut tänään, kun hallituksen luottamusta mittaava eduskunnan välikysymysäänestys lähestyy. Hallitus vastaa tiistaina eduskunnassa opposition välikysymykseen, ja äänestys on vuorossa keskiviikkona.

Hallituspuolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat kokoustivat eilisiltana medialta piilossa myöhään yöhön. Kokouksen sisällöstä tuli hyvin niukasti tietoa julkisuuteen. Valtioneuvosto tviittasi kokouksen jälkeen, että puheenjohtajat kävivät keskustelun poliittisesta tilanteesta.

Hallituskumppanit ovat vaatineet Rinteeltä seikkaperäistä selvitystä etenkin Posti-sotkun käänteistä.

Pienin hallituspuolue RKP kertoi aiemmin maanantaina tukevansa Rinteen jatkoa pääministerinä siitä huolimatta, että Posti-asiaa ei ole hoidettu niin hyvin kuin olisi pitänyt.

–  Viestinnässä ja muussa on ollut tarkentamisen varaa. Kukaan ei kuitenkaan ole täydellinen, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tviittasi iltapäivällä.

Mediatietojen mukaan myös vasemmistoliitto ja vihreät tukevat Rinnettä. Ilta-Sanomien mukaan vihreät katsoo kuitenkin, että Rinne voisi jatkaa pääministerinä, mikäli hallitusviisikon eli hallituspuolueiden puheenjohtajien häneltä eilen saamat tiedot pitävät paikkansa, eikä uusia yllätyksiä asian tiimoilta enää tule.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa