Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Kolumni: Rinteeltä puuttuu karisma mutta hänen seuraajaltaan ei puutu

Politiikka voi sitten joskus olla ihmeellistä. Kuukausien seesteisen jakson jälkeen viime perjantaina alkoi poliittisten tapahtumien vyöry, joka kasvoi kasvamistaan ja kumuloitui tiistaina pääministeri Antti Rinteen (sd.) tasavallan presidentille kiikuttamaan eronpyyntöön.

Nyt maata hallitsee Rinteen toimitusministeristö, ja pian käydään muodollisesti eduskuntavetoisesti uudet hallitusneuvottelut. Käytännössä kaava tulee olemaan lyhyt ja entinen hallituspohja jatkaa entisellä hallitusohjelmallaan jonkun toisen demarin johdolla.

Tämä "joku toinen" on joko nykyinen liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin tai SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

"Joku toinen" on tässä tapauksessa aivan liian vähättelevä ilmaus, sillä SDP:stä on nyt nousemassa uudeksi pääministeriksi henkilö, joka ei ole kuka tahansa.

Onpa pääministeri sitten Marin tai Lindtman, SDP:n kärkipoliitikoksi on nousemassa todella kova luu ja kaikkien muiden puolueiden näkökulmasta huomattavasti Rinnettä vaarallisempi poliittinen vastustaja.

SDP ei voittanut huhtikuisia eduskuntavaaleja Rinteen ansiosta vaan hänestä huolimatta. Tämä esiintymisissään takelteleva ääneenajattelija edustaa vanhaa poliittista kulttuuria eikä hurmaa kansalaisia. Rinteeltä puuttuu yksi ja sen mukana johtavaksi poliitikoksi kaikki: karisma.

Siksi Rinnettä oltiin viime eduskuntakaudella SDP:ssä jo vaihtamassakin toiseen puheenjohtajaan, mutta sittenpä Fortuna päättikin astua peliin ja Rinne päätyi sattumakorpraalina peräti pääministeriksi.

On Rinteellä SDP:n kannalta toki myös ansionsa. Hän on pyyteetön työmyyrä ja taitava neuvottelija, ja näiden vahvuuksiensa ansiosta hän onnistui taikomaan vaalien jälkeen viiden puolueen kansanrintamahallituksen, joka noudattaa niin perivasemmistolaista politiikkaa, että vuori- ja kauppaneuvoksilla puntit tutisevat.

Marinista tai Lindtmanista tulee sellainen pääministeri ja pian myös SDP:n puheenjohtaja, että kohta keskustassakin saatetaan joutua tekemään katumusharjoituksia siitä, että se päätti syöstä Rinteen pääministerin paikalta.

Sekä 34-vuotias tamperelainen Marin että 37-vuotias vantaalainen Lindtman ovat erinomaisia, varmoja esiintyjiä, joissa molemmissa on karismaa ja kovuutta, jopa piinkovuuteen asti. Heillä molemmilla on myös mielenkiintoiset ja koskettavat elämäntarinat, jotka vetoavat suureen yleisöön.

Lindtman on ollut tällainen SDP:n kannalta varma kortti jo pitkään, ja hän on ehkä vielä niukasti kisan ennakkosuosikki, mutta Marin on suorastaan vyörymässä nyt Lindtmanin ohi ja jopa uudeksi ilmiöksi.

Ensin käydään pienimuotoinen ruusujen sota. Marin on vasemmistolaisempi ja liberaalimpi demarikärkipoliitikko pitkään aikaan, Lindtman häntä enemmän keskellä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi