Torstai, 19.9.2019 
Reija
Kotimaa

Dan Koivulaakso: Poliisin otettava uusnatsien rikokset vakavammin

  • Karjalainen
Meille saa tulla -kansalaiskampanjan tilaisuus täytti suuren luentosalin Joensuun kamopuksella. Meille saa tulla -kansalaiskampanjan tilaisuus täytti suuren luentosalin Joensuun kamopuksella.
Poliisi tekee virheen siinä, että uusnatsien rötökset nähdään yleisenä nuorisorikollisuuden muotona, kun niitä pitäisi tarkastella poliittisina toimintana.

Syytöksen esitti suomalainen äärioikeistoliikkeiden tutkija Dan Koivulaakso, joka puhui perjantaina Itä-Suomen yliopiston rasismiseminaarissa täydelle luentosalille. .

Koivulaakson mukaan virhe tehtiin jo -90-luvulla, kun natsi- ja skinijengien rikollisuutta katseltiin läpi sormien. Sitten, kun poliisi alkoi suhtautua nuorten rikollisuuteen vakavasti, se alkoi talttua. Liike heikkeni myös, kun keskeiset henkilöt saivat pitkiä väkivaltatuomioita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tällä hetkellä natsiskinien joukot ovat selvästi pienempiä kuin 1990-luvulla, mutta varsinaisten aktiivisten tekijöiden määrä ei ole Koivulaakson arvion mukaan vähentynyt. Rikokset eivät näy julkisuudessa, ja siksi ilmiötä hänen mukaansa vähätellään,

-  On iso ongelma, että asiaa ei ole käsitelty sillä järjestelmällisyydellä kuin pitäisi. Kyseessä on suunnitelmallinen, ei satunnainen rötöstely, hän muistuttaa.

Lisää aiheesta lauantain Karjalaisessa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa