Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Alle gramma Kiinasta tilattua erittäin puhdasta fentanyyliä toi suomalaismiehelle kahden vuoden tuomion

Korkein oikeus päätteli, että mies ei tuonut maahan huumeita levitystarkoituksessa, mutta piti tekoa silti törkeänä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Korkein oikeus päätteli, että mies ei tuonut maahan huumeita levitystarkoituksessa, mutta piti tekoa silti törkeänä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Korkein oikeus on tuominnut törkeästä huumausainerikoksesta kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen miehen, joka tilasi kesällä 2016 vajaan gramman fentanyyliä Kiinasta internetin kautta. Vaikean kivun hoidossa käytettävä erittäin vahva opioidi fentanyyli on huumausainekäytössä erittäin vaarallinen aine muun muassa suuren yliannostusriskin vuoksi.

Mies sanoi tilanneensa ainetta hetken mielijohteesta, ja hän kiisti tienneensä aineen vahvuudesta ja käyttöannosten määrästä.

Lähetys jäi Tullin haaviin ja viranomaiset katsoivat, että lähes 87 prosenttinen fentanyyli oli erittäin puhdasta. Siitä olisi saanut jopa 2  600 käyttöannosta. Aineen hankintahinta oli käyttöannosmäärään nähden varsin edullinen verrattuna moneen muuhun huumeeseen, sillä tilaushinta oli vain 175 euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Käräjäoikeus oli tuominnut miehelle kolme vuotta vankeutta törkeästä huumausainerikoksesta. Hovioikeus lievensi rangaistusta kahteen vuoteen ehdollista vankeutta. Se katsoi, että miehen rikos vaaransi lähinnä hänen oman terveytensä, eikä vaaraa aineen päätymisestä muille ollut. Hovioikeus tuomitsi miehen perusmuotoisesta huumausainerikoksesta.

Mies sanoi tilanneensa pienimmän mahdollisen määrän

Tuomittu mies vetosi siihen, että aine oli pelkästään hänen omaa käyttöään varten, ja että hän oli tilannut fentanyyliä pienimmän tilattavissa olevan määrän kyseiseltä myyjältä.

Korkein oikeus katsoi, että muun muassa aineen halpa hankintahinta viittasi siihen, ettei miehellä ole ollut tarvetta rahoittaa huumausaineen tilaamista myymällä huumetta muille. Se päättelikin, että mies ei tuonut maahan huumeita levitystarkoituksessa, mutta piti tekoa silti törkeänä.

–  Teon kokonaistörkeyden puolesta puhuu selvästi se, että kysymys on ollut käyttöannosten perusteella laskettuna huomattavan suuresta määrästä poikkeuksellisen vaarallista huumausainetta. Jossain määrin kokonaistörkeyden puolesta puhuu myös se, että käyttöannosten huomattavan suuren määrän vuoksi vaara huumausaineen leviämisestä muille käyttäjille on ollut olemassa, KKO perustelee.

Oikeudessa arvioitiin, että käyttöannosten perusteella miehen tilaama fentanyyli vastaisi käyttötavasta riippuen noin 130–260 gramman heroiinimäärää.

–  Toisaalta (miehen) teossa on ollut kysymys lähinnä harkitsemattomasta hetken mielijohteesta tehdystä rikoksesta. Mies on pyrkinyt tilaamaan fentanyyliä mahdollisimman pienen määrän.

Oikeus katsoikin, että miehen syyksi luettu törkeä huumausainerikos oli lajissaan poikkeuksellisen lievä.

Kahden vuoden vankeuden tuomitsemista ehdollisena puolsi korkeimman oikeuden mukaan se, että miestä ei ollut rekisteröity rikoksista aiemmin ja mies oli kertomansa mukaan lopettanut kaiken päihteiden käytön.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi