play

Itsensä Miss Finlandiksi esitellyt Heidi Suomi on saanut kuulijat huvittumaan – "Se on aiheuttanut ihmetteleviä katseita"

Olen tyytyväinen, että saan asua vapaassa ja turvallisessa maassa, Heidi Suomi sanoo. Hänen nimensä tuli tutuksi jo yleisurheilukentiltä. Nykyään hän tekee radiojuontajan töitä.

Olen tyytyväinen, että saan asua vapaassa ja turvallisessa maassa, Heidi Suomi sanoo. Hänen nimensä tuli tutuksi jo yleisurheilukentiltä. Nykyään hän tekee radiojuontajan töitä. Kuva: Johanna Erjonsalo

Iida Tiihonen, Maarit Vaaherkumpu / Uutissuomalainen

Radiojuontaja ja entinen yleisurheilija Heidi Suomi on sukunimeensä hyvin tyytyväinen.

– En ole koskaan kokenut, että se olisi huono nimi. Urheillessa se on ollut mieleenpainuva ja isänmaallinen nimi. Se on aiheuttanut joskus huvittuneisuutta, mutta aina positiivisessa mielessä.

Ulkomailla hän on huumorimielessä esitellyt itsensä toisinaan Miss Finlandiksi eli neiti Suomeksi.

– Se on aiheuttanut ihmetteleviä katseita, minkä jälkeen sitten olen selittänyt, mistä tämä juontuu. Ihmiset ovat olleet ihmeissään, miten voi olla maan nimi sukunimenä.

Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Suomi on nykyisenä sukunimenä 1 866 suomalaisella. Myös Suomi-etunimisiä miehiä ja naisia on vuosien saatossa nimetty yhteensä lähes sata.

Heidi Suomi kertoo tienneensä jo varsin nuorena, ettei hän vaihtaisi sukunimeään, vaikka menisi naimisiin.

– Kyllä minun identiteettini rakentuu aika paljon nimen ympärille.

Aikuisten maajoukkueasuun juoksija pukeutui ensimmäisen kerran jo 17-vuotiaana. Hän on edustanut Suomea myös arvokisoissa: olympialaisissa, MM-kisoissa ja EM-kisoissa.

– Ei tarvinnut painattaa paidan selkämykseen omaa sukunimeä. Muistan myös, kun minulta joskus kyseltiin nimmareita, niin piirsin nimen viereen isänmaallisesti vielä Suomen lipun.