Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Haavisto: Kannan ministerinä täyden vastuun ulkoministeriön ilmapiirin ongelmien korjaamisesta

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo kantavansa täyden vastuun ulkoministeriön työilmapiiriin liittyvien ongelmien korjaamisesta. Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvosteli perjantaina Helsingin Sanomien haastattelussa voimakkaasti ulkoministerin johtamistapaa ja sanoi, että ministeriössä on pelon ilmapiiri.

Ulkoministeri kiisti väitteen pelolla johtamisesta HS:lle. Tuoreimmat kommenttinsa hän julkaisi ministeriön tiedotteessa iltapäivällä.

Tiedotteessa Haavisto sanoi, että ulkopuolinen selvitys ministeriön työilmapiiristä valmistui maaliskuussa ennen hänen ulkoministerikauttaan. Selvityksessä nousi esiin useita ongelmia, joihin Haavisto kauden alkaessa ilmoitti suhtautuvansa erittäin vakavasti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tähän olen edelleen sitoutunut. Ministeriön täytyy olla kaikille työntekijöille hyvä paikka tehdä työtä suomalaisten hyväksi. Nyt syntyneen keskustelun myötä työilmapiirin parantaminen on entistä kiireellisempi asia, Haavisto sanoo tiedotteessa.

Ministeri myös korostaa arvostavansa ulkoministeriön työntekijöiden työtä "suunnattoman paljon".

Helsingin Sanomille Haavisto kertoi tehneensä sen virheen, että EU-puheenjohtajakauden aikana hänellä on ollut liian vähän aikaa henkilökunnan kanssa.

Kiistan taustalla al-Holin lapset

Erimielisyyksien keskipisteessä on se, miten suomalaisten avustamisesta Syyrian al-Holin pakolaisleirillä pitäisi päättää.

Reilu kuukausi sitten Tuomisen vastuulta otettiin ministerin päätöksellä pois asiat, jotka koskevat suomalaisten avustamista al-Holin leirillä. Tuomisen arvion mukaan näin tapahtui osin siksi, että hänen ja alaistensa näkemykset eivät miellyttäneet Haavistoa.

Tuomisen käsitys on, että Haaviston päätös nimetä erityisedustaja al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten auttamiseksi on lainvastainen. Hän ei ota kantaa siihen, onko päätös sellainen, että siitä olisi säädetty rangaistus.

Tiedotteessa Haavisto sanoo kaiken alkaneen uutisesta, jonka mukaan ministeriö yrittäisi salaisella operaatiolla erottaa al-Holin leirillä olevat lapset äideistään ja tuoda heidät Suomeen. Samassa yhteydessä esitettiin syytöksiä virkamiehen painostamisesta. Uutinen on Haaviston mukaan virheellinen.

Haavisto toteaa tiedotteessa, että väliaikaisen erityisedustajan tehtävänanto on valmisteltu yhteistyössä hallinnollisen alivaltiosihteerin ja hallintojohtajan kanssa, ja toimintalinjaus on kerrottu valtioneuvoston jäsenille oikeuskanslerin ollessa läsnä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi