Sunnuntai, 9.8.2020 
Erja, Nadja, Eira
Kotimaa

Vankien suunterveys on huonolla tolalla – tutkimuksen mukaan hammaslääkäripelko on vangeilla tavallista yleisempää

  • STT
Vankien suunterveydestä on ollut aiemmin vain vähän tietoa. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ Vankien suunterveydestä on ollut aiemmin vain vähän tietoa. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ
Suomalaisten vankien suunterveys on huonolla tolalla, selviää tuoreesta Oulun yliopiston väitöstutkimuksesta.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 100 vankia. Heistä kaikille tehtiin kliininen tarkastus ja puolet haastateltiin. Vangeista 80 prosentilla todettiin hampaissa korjaavan hoidon tarvetta. Lisäksi vangeista 90 prosentilla oli hampaissa erosiivista kulumista.

Ennen vankilaan joutumistaan suunterveyspalveluiden käyttö oli ollut vankien keskuudessa epäsäännöllistä. Myös purentaongelmat ja hammashoitopelko olivat tavallisia, pelko jopa hieman tavallista yleisempää. Suurin osa vangeista hakeutui hoitoon vasta kun suussa oli särkyä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lähes kaikki tutkittavat vangit tupakoivat. Nuuskaa oli käyttänyt joka viides. Huumeiden ja alkoholinkäyttö oli tavallista. Melkein kaikki vangit käyttivät reseptilääkkeitä, tyypillisimmin psykoosi-, kipu- ja unilääkkeitä. Vangeista puolella oli C-hepatiitti. Sekä tupakkatuotteiden että päihteiden runsas käyttö heikentää suunterveyttä.

Aiempaa tietoa vankien suunterveydestä on ollut vähän.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi