Tiistai, 25.2.2020 
Tuija, Tuire, Vanessa
Kotimaa

Kuopiossa suunnataan kohti suulääkäriyttä - hammaslääkäreiden työnkuva laajenee

  • Karjalainen
Uusi hammaslääketieteen opetusklinikka on avannut ovensa Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella tänään. Modernissa oppimisympäristössä koulutetaan hammaslääkäreitä entistä monipuolisempaan rooliin. -  Suunta on kohti suulääkäriyttä, sanoi hammaslääketieteen yksikön johtaja, professori Jari Kellokoski toteaa.

Kellokosken mukaan hammaslääkärin on osallistuttava diagnostiikkaan ja hoitoon ohjaamiseen monissa muissakin kuin perinteisissä hammaslääketieteellisissä kysymyksissä. Kariesta ja ientulehdustakaan ei kuitenkaan ole vielä voitettu, vaan ne ovat yleisimmät krooniset infektiosairaudet edelleen.

Esimerkkinä hammaslääkärin laajemmasta työnkuvasta Kellokoski mainitsee kasvojen ihomuutosten, suun limakalvomuutosten tai uniapnean merkkien toteamisen ja potilaan ohjaamisen tarvittaessa erikoislääkärin hoitoon. Hammaslääkärikin voi olla mukana uniapnean hoidossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Usein näillä potilailla on myös purennallisia ongelmia, joihin voi liittyä kasvokipuja ja päänsärkyjä. Purentakivut taas ovat usein yhteydessä niskahartiaseudun vaivoihin, joten yhteistyö fysiatrien ja fysioterapeuttien kanssa on välttämätöntä. Hammaslääkärin määräämä fysioterapia pitääkin saada Kela-korvauksen piiriin, mitä pikemmin, sen parempi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa