Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Tietokone panee silmät koville - sijoita näyttöruutusi oikein

Jopa 50-90 prosenttia tietokoneella työskentelevistä kärsii jonkinasteisista silmäongelmista. Työskentely tietokoneella rasittaa silmiä enemmän kuin muu tarkka työ, koska jatkuva katseen tarkentaminen näytölle vaatii silmälihaksilta paljon työtä.

Tietokoneen runsaasta käytöstä seuraavia oireita voivat olla silmien väsyminen, päänsärky, kaula- ja niskakivut, punoittavat ja kuivat silmät tai kohteen näkeminen kahtena tai sumeana.

Silmätautien erikoislääkäri Lauri Korhonen kertoo, että on hyvin yleistä, että tietokoneella työtään tekevä huomaa oireilua samoihin aikoihin, kun alkaa tulla ikänäön kynnykselle. Usein moniteholasit toimivat noin 50-vuotiaaksi asti, mutta sen jälkeen moni tarvitsee näyttöpäätteellä työskentelyyn suunnitellut erityistyölasit.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nuorilla tietokone voi tuoda esiin pieniä piileviä virheitä, kuten taittovirheen, joka alkaa oireilla esimerkiksi päänsärkynä. Näön pysyvää huononemista tietokone ei tiettävästi aiheuta.

Silmäluomet sulkeutuvat tavallisesti useita kertoja minuutissa. Tarkassa työskentelyssä silmien räpyttely hidastuu ja silmä kuivuu.

Jos katsesuunta on silmien tasosta ylöspäin, hidastuu räpytysrefleksi entisestään. Näyttöruudun yläreuna pitäisikin sijoittaa silmien tason alapuolelle.

Ruudun tulisi olla noin 50-70 sentin päässä kasvoista. Liian kova valo tai esimerkiksi näytöstä heijastuva aurinko vaikeuttaa näkemistä entisestään: järjestä työpisteesi niin, että näet ruudun kuten se kuuluukin nähdä.

Istuma-asennon tulisi olla tukeva niin, että jalat ovat maassa ja kädet voivat nojata pöytään tai käsinojiin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa