Maanantai, 1.6.2020 
Teemu, Nikodemus
Kotimaa

Kaava muuttuu kun maksaja löytyy - "Kulut maksaa se, joka muutosta tarvitsee"

  • Karjalainen
Kaavamuutoksia lähdetään tekemään jos hanke tuntuu tarpeelliselta ja maksaja löytyy. Kuva Joensuun seudun osuuspankin talohankkeen kaavamuutokseen liittyvästä yleisötilaisuudesta viime keväältä. Kaavamuutoksia lähdetään tekemään jos hanke tuntuu tarpeelliselta ja maksaja löytyy. Kuva Joensuun seudun osuuspankin talohankkeen kaavamuutokseen liittyvästä yleisötilaisuudesta viime keväältä.
Kuntien velvollisuus on pitää kaavansa eli maankäytön suunnittelu ajan tasalla. Kaavoihin ei kuitenkaan kangistuta, vaan muutoksia lähdetään tekemään hyvin pienissäkin asioissa, jos hanke vain tuntuu tarpeelliselta ja maksaja löytyy.

-  Monenlaisiin kaavamuutosesityksiin olen virkaurallani törmännyt, mutta yleensä toteuttamiskelvottomat hankkeet eivät saa osakseen riittävää kannatusta kunnassa tai hankkeelle ei löydy tarvittavaa rahoitusta, alueidenkäyttö- ja luonnonsuojelu -yksikön päällikkö Irma Mononen ely-keskuksesta kiteyttää.

Esimerkiksi Ilomantsissa on Koitereen uusinta rantaosayleiskaavaa jo korjattu yhden tontin osalta ja toinen hanke on vireillä. Molemmissa on teknisen johtajan Olli Summalan mukaan kyse hyvin pienestä muutoksesta eli rakennuspaikan siirrosta tontilla. Pienikin kaavamuutos maksaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Lähtökohta on se, että kulut maksaa se, joka kaavamuutosta tarvitsee, Summala sanoo.

Yleisimmin syyt kaavamuutoksille ovat kaavan sisällön vanhentuneisuus, kaavassa osoitetun rakennusoikeuden riittämättömyys tai se, ettei kaavassa osoitettu käyttötarkoitus mahdollista halutun hankkeen toteuttamista. Viime vuonna Pohjois-Karjalan ely-keskus antoi kunnille 113 kaavalausuntoa.

Mononen arvioi, että kuntien resurssit näkyvät myös kaavojen tasossa.

-  Pienten kuntien kohdalla se tarkoittaa sitä, että kaavoitus on tilattava konsulttiyrityksiltä. Toiset tekevät hyviä kaavoja, mutta konsulttejakin on monenlaisia, hän arvioi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa