Lauantai, 19.9.2020 
Reija
Kotimaa

Rikollisjärjestö United Brotherhoodia vaaditaan väliaikaiseen toimintakieltoon – oikeus lykkää ratkaisun antamista kuun lopulle

  • STT
United Brotherhoodin lakkauttamiskanteen valmisteluoikeudenkäynti pidettiin Porvoossa. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto United Brotherhoodin lakkauttamiskanteen valmisteluoikeudenkäynti pidettiin Porvoossa. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus päätti, että se antaa ratkaisun United Brotherhoodille vaaditusta väliaikaisesta toimintakiellosta myöhemmin tammikuussa. Asiassa järjestetään lisäksi uusi valmisteluistunto keväämmällä. Varsinaiseen pääkäsittelyyn päästään uuden valmisteluoikeudenkäynnin jälkeen.

Rikollisjärjestö United Brotherhoodin (UB) lakkauttamista ajavat Poliisihallitus (Poha) ja erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuth vaativat, että UB ja sen alaisuudessa toimiva Bad Union (BU) määrätään heti väliaikaiseen toimintakieltoon.

Lakkauttamisasiassa alkoi keskiviikkona valmistelu, jossa käytiin läpi riidattomia seikkoja eli sitä, mistä osapuolet ovat samaa mieltä. Tällaisia asioita tuli ilmi vähän.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kantajapuoli vetoaa muun muassa rikollisjärjestön toimintaan vankiloissa. Syyttäjä Ruuthin mukaan UB:n jäsenet painostavat vankiloissa muita vankeja sekä vankilan henkilökuntaa muun muassa huumeiden välittämiseen. Jäsenet käyttävät syyttäjän mukaan pelotteena jengin punamustaa tunnusväritystä, jonka tarkoituksena on viestiä muille vangeille valmiudesta väkivallan käyttöön.

–  Muun vankilayhteisön alistamista esiintyy kaikissa vankiloissa, Ruuth sanoo.

Syyttäjän mukaan jengiläiset myös asettavat muille vangeille mielivaltaisia sakkoja saadakseen nämä toimimaan haluamallaan tavalla.

Ruuth viittasi tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa alkaneeseen oikeudenkäyntiin. Syytteiden mukaan UB pyöritti Turun ja Riihimäen korkean turvaluokan vankiloissa laajaa huumekauppaa viime ja toissa vuonna. Huumeita toivat vankiloihin esimerkiksi vankien puolisot perhetapaamisten yhteydessä.

Vastaajan mukaan UB:n toiminta on jo loppunut

Lakkauttamisoikeudenkäynnissä vastaajana on porvoolainen Tero Holopainen, jota viranomaiset pitävät UB:n johtajana. Holopainen kiistää johtaja- ja jäsenasemansa ryhmässä. Hän on läsnä tämän päivän oikeudenkäynnissä, mutta kieltäytyi mahdollisuudesta tulla kuulluksi.

Holopaista oikeudenkäynnissä edustaa oikeustieteen maisteri Ilkka Ukkonen. Hän vaatii, että vankilatoimintaa koskevat lausunnot jätetään huomioimatta.

Vastaajapuoli vastustaa lakkauttamista ja väliaikaista toimintakieltoa. Se vetoaa muun muassa siihen, että United Brotherhood on itse lopettanut toimintansa.

–  (UB ja sen alaisuudessa toimiva Bad Union) ovat itse lakkauttaneet itsensä. Tämä toiminta, jota vaaditaan lakkautettavaksi, on lopetettu, Ukkonen sanoi aamulla.

Kantajapuoli totesi aamulla, ettei ryhmän omaa lopettamisilmoitusta voida pitää luotettavana.

–  Lisäksi todetaan, että väite lakkauttamisesta perustuu ainoastaan omaan ilmoitukseen, mitä ei voida pitää luotettavana selvityksenä toiminnan tosiasiallisesta lakkauttamisesta, sanoi Poliisihallituksen edustaja, poliisiylitarkastaja Pekka-Matias Väisänen.

Ukkonen sanoi, että vastaajapuoli aikoo kutsua oikeudenkäyntiin todistajiksi UB:n kerhotilojen vuokranantajia ja jengin entisiä jäseniä. Heidän on tarkoitus todistaa, että UB:n toiminta on tosiasiallisesti loppunut.

Vastaajapuoli pitää todistajia puolueellisina

Salissa käytiin aamun aikana läpi myös sitä, voivatko kantajan todistajiksi nimeämät asiantuntijat todistaa oikeudenkäynnissä. Vastaajapuolen mukaan keskusrikospoliisin (KRP) järjestäytyneen rikollisuuden asiantuntija ei voisi olla todistajana, sillä tämä on työnsä puolesta liian läheisessä suhteessa kannetta ajavaan Poliisihallitukseen. Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) edustajaa vastaaja pitää jäävinä, koska tämä on ollut mukana tiedotustilaisuudessa, jossa kerrottiin lakkauttamiskanteesta ensimmäistä kertaa. Ukkonen katsoo, että lakkauttamiskanne on yhtä lailla KRP:n ja Risen kuin kannetta ajavien Poliisihallituksen ja syyttäjän hanke.

–  Puolueettomuusvaatimus ei (todistajiksi nimettyjen) osalta täyty, Ukkonen sanoi.

Poliisihallituksen Väisänen katsoo, että asiantuntijoiden asema valtionhallinnossa ei vaikuta mahdollisuuteen todistaa oikeudenkäynnissä.

Oikeuden puheenjohtaja päätyi Poliisihallituksen ja syyttäjän kannalle. Virkasuhde tai osallistuminen samaan tiedotustilaisuuteen ei anna syytä epäillä asiantuntijoiden puolueettomuutta, puheenjohtaja totesi.

Viranomaisten mukaan UB on sotilaallisesti järjestäytynyt

Poliisihallitus ja erikoissyyttäjä Ruuth perustelevat United Brotherhoodin ja sen alaisuudessa toimivan Bad Unionin lakkauttamisvaatimustaan muun muassa UB:n väkivaltaisuudella ja aseistautumisella. Jengi on viranomaisten mukaan sotilaalliseen tapaan järjestäytynyt.

Poliisihallituksen ja syyttäjän mukaan UB:n toiminta keskittyy rikoksiin. Kanteessa vedotaan jäseniltä takavarikoituun raskaaseen aseistukseen sekä vakaviin huume- ja väkivaltarikoksiin, joita UB:n ja BU:n jäsenet ovat tehneet osana rikollisjärjestöä.

Viranomaisten mukaan UB on Suomen vahingollisin rikollisryhmä.

United Brotherhood perustettiin vuonna 2010, kun järjestäytyneet rikollisryhmät Rogues Gallery, Natural Born Killers (NBK) ja MORE (Me olemme rikollisten eliittiä) yhdistyivät. UB:ssa on poliisin mukaan noin sata jäsentä, joista iso osa on vankilassa.

United Brotherhood kiistää rikollisen tarkoituksen

Lakkauttamisasiassa vastaajana oleva Holopainen kiistää, että järjestö toimisi vastoin lakia ja hyviä tapoja.

–  Kummankaan lakkautettavaksi vaaditun (UB:n tai BU:n) toiminnan tarkoitus ei ole tehdä rikoksia, näin ollen toiminnan tarkoitus ei ole lain ja hyvän tavan vastainen, kirjallisessa vastauksessa sanotaan.

United Brotherhood on kiistänyt ryhmän rikollisen tarkoituksen myös nettisivuillaan. Vielä maanantaina toiminnassa olleilla sivuillaan ryhmä ilmoitti tarkoituksekseen vankilassa olevien ja vankilasta vapautuvien jäsenten tukemisen.

–  Jäseniä autetaan jaloilleen heidän päästyä vankilasta, koska yhteiskuntaa ei tämä juuri kiinnosta, sanottiin nettisivuilla, jotka ovat maanantain jälkeen poistuneet käytöstä.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta