Maanantai, 1.6.2020 
Teemu, Nikodemus
Kotimaa

Yön uutiskooste: Yhdysvalloissa senaatti sai eteensä Trumpin virkasyytteet, Egypti on pidättänyt neljä turkkilaisen uutistoimiston työntekijää

  • STT
  • Lehtikuva

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasopu piristi New Yorkin pörssiä 

New Yorkin pörssi-indekseissä nähtiin keskiviikon kauppapäivän päättyessä uusia ennätyksiä sen jälkeen kun Yhdysvallat ja Kiina olivat allekirjoittaneen uuden kauppadiilinsä ensimmäisen vaiheen.

Sekä Dow Jones että S&P 500 -indeksi päätyivät ennätyskorkealle. Dow Jones -indeksi sulkeutui historiallisesti ensimmäistä kertaa yli 29 000 pisteen. Nasdaq puolestaan kipusi vain hieman plussan puolelle.

Euroopan ja Aasian markkinoilla vaikutus ei ollut yhtä piristävä. Analyytikot arvioivat yleisesti, että innostuneimmat reaktiot kauppasopuun on todennäköisesti jo nähty. (Lähde: AFP)

 

Yhdysvalloissa senaatti sai eteensä Trumpin virkasyytteet, käsittelyn määrä alkaa ensi tiistaina

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin virkarikossyytteet on toimitettu senaatille. Senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell tosin sanoi, että senaatti hyväksyy syytteet muodollisesti vasta torstaina päivällä, kertoo Washington Post.

McConnell on aiemmin sanonut, että varsinaisen käsittelyn on määrä alkaa ensi tiistaina.

Demokraattienemmistöinen edustajainhuone päätti keskiviikkona lähettää Trumpin virkarikossyytteet senaatin käsittelyyn. Päätös syntyi pitkälti puoluerajojen mukaisesti äänin 228–193.

Äänestyksen jälkeen edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi allekirjoitti kaksi presidenttiä koskevaa virkarikossyytettä, jonka jälkeen ne luovutettiin senaatille seremoniallisin muodollisuuksin. (Lähde: AFP)

 

Egypti on pidättänyt neljä turkkilaisen uutistoimiston työntekijää

Egypti on pidättänyt keskiviikkona neljä turkkilaisen uutistoimiston työntekijää Kairossa.

Ennen pidätyksiä poliisit tekivät ratsian Turkin valtiollisen uutistoimiston Anadolun toimitukseen.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön edustaja on vaatinut lehdistönvapautta Egyptiin tapahtumien jälkeen. Yhdysvallat on molempien maiden liittolainen.

Turkki ja Egypti ovat eri puolilla Libyan konfliktissa. Turkki tukee maan kansainvälisesti tunnustettua hallintoa, ja Egypti on asettunut sotapäällikkö Khalifa Haftarin puolelle. (Lähde: AFP)

 

Prinssi Harry astuu julkisuuteen

Britannian prinssi Harryn odotetaan astelevan tänään julkisuuteen ensimmäisen kerran sitten Harryn ja hänen puolisonsa vetäytymisilmoituksen.

Pariskunta ilmoitti viime viikolla jättävänsä kuninkaallisen perheen ytimen ja keskittyvänsä omaan elämäänsä.

Harrylle on sovittu edustustehtävä Britanniassa järjestettävän Rugby Leaguen vuoden 2021 maailmanmestaruuskilpailujen lohkoarvonnassa.

Buckinghamin palatsissa järjestettävän tilaisuuden mediajärjestelyistä liikkuu vaihtelevia tietoja. Tiettävästi perinteisestä mediasta vain BBC saa taltioida tapahtuman. Harry ei vastaa kysymyksiin, jotka koskisivat parin vetäytymissuunnitelmia.

 

Työmarkkinasopua etsitään tänään monella rintamalla

Työmarkkinoilla jatketaan tänään ratkaisun etsimistä moniin työehtosopimuksiin.

Valtakunnansovittelijan toimistolla teknologiateollisuuden toimihenkilöille sopimusta tavoittelevat työntekijöitä edustava Ammattiliitto Pro ja työnantajajärjestö Teknologiateollisuus.

Lisäksi kemian alalla sopimusta etsivät Teollisuusliitto ja Kemianteollisuus. Kemian tilannetta käytiin läpi valtakunnansovittelijan johdolla tiistaina, mutta osapuolet päättivät jatkaa neuvotteluja keskenään.

Työmarkkinaneuvotteluja varjostaa sunnuntaina ilmoitettu mittava lakkouhka, jonka piiriin kuuluisi noin 40 000 työntekijää. Lakot alkaisivat tammikuun lopulla ja kestäisivät kaksi viikkoa.

 

Vuoden urheilijan nimi selviää Urheilugaalassa tänään

Tänään pidettävässä Urheilugaalassa selviää, kuka valitaan viime vuoden parhaaksi urheilijaksi Suomessa. Ennakkosuosikki Vuoden urheilijaksi on jalkapalloilija Teemu Pukki, joka johdatti maaleillaan jalkapallomaajoukkueen historiallisesti ensi kesän EM-kisoihin.

Joukkueurheilijoista valinnan Vuoden urheilijaksi ovat saaneet vain jalkapalloilijat Jari Litmanen (1995) ja Sami Hyypiä (2001).

Kahdella aiemmalla kerralla Vuoden urheilijana on palkittu maastohiihtäjä Iivo Niskanen.

Vuoden urheilija on valittu Suomessa vuodesta 1947.

 

Markkasen Bulls vei voiton lohkossa niskaan hengittävästä Wizardista

Koripallon NBA:ssa Lauri Markkasen Chicago Bulls vei kotonaan voiton Washington Wizardsista 115–106.

Markkanen teki ottelussa 13 pistettä. Suomalaispelaajan levypallosaalis oli kahdeksan.

Bullsille eniten pisteitä kahmi joukkueen tuttu pistenikkari Zach LaVine, joka teki 30 pojoa joukkueen saldoon.

Itälohkossa Washington on aivan Bullsin tuntumassa.

Seuraavaksi chicagolaiset kohtaavat vieraissa Philadelphia 76ersin. Ottelu pelataan perjantaina paikallista aikaa.

 

Kontisen tie nousi pystyyn tenniksen ATP-turnauksessa

Henri Kontisen ja hänen intialaisen varaparinsa Rohan Bopannan matka tyssäsi puolivälieriin tenniksen ATP-turnauksessa Aucklandissa.

Kontinen ja Bopanna saivat vastaansa Britannian Luke Bambridgen ja Japanin Ben McLachlanin, joille he hävisivät 3-6, 4-6.

Kontinen valmistautui Uuden-Seelannin turnauksessa ensi viikolla alkaviin Australian avoimiin, joissa hän pelaa uuden vakioparinsa, saksalaisen Jan-Lennard Struffin kanssa.

 

Manchester United kukisti Wolverhamptonin ja eteni jatkoon

Jalkapallon Englannin cupissa Manchester United on kukistanut Wolverhamptonin 1–0 kolmannen kierroksen uusintaottelussa. Voitollaan joukkue eteni jatkoon.

Manchesterin sankariksi nousi Juan Mata, joka sai pallon Wolverhamptonin verkkoon toisella puoliajalla.

Manchesterilaisten harmiksi hyökkääjä Marcus Rashford loukkaantui ottelussa. Hän ehti olla kentällä alle vartin. Pelin jälkeen ei ollut varmaa, pystyykö Rashford pelaamaan sunnuntain Valioliiga-ottelussa, jossa se kohtaa liigakärki Liverpoolin. (Lähde: AFP)

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa