Torstai, 24.9.2020 
Alvar, Auno
Kotimaa

Kuohuntaa herättänyt sinikettujen lastaus ei edennyt – "Näyttää siltä, että kuljetus on tältä päivältä peruuntunut"

  • STT
Turkistarhaajat vastustavat turkiseläinten vientiä ulkomaille muun muassa, koska he haluavat turkiselinkeinon säilyvän Suomessa elinvoimaisena. LEHTIKUVA / ULLA NIKULA Turkistarhaajat vastustavat turkiseläinten vientiä ulkomaille muun muassa, koska he haluavat turkiselinkeinon säilyvän Suomessa elinvoimaisena. LEHTIKUVA / ULLA NIKULA
Kovaa kritiikkiä herättänyt sinikettujen vienti Kokkolasta Kiinaan ei perjantain aikana edennyt. Lastaus käynnistyi Keski-Pohjanmaalla perjantaina, mutta mieltä osoittavien turkistarhaajien mukaan sinikettuja ei ollut iltakahdeksaan mennessä lastattu rekkoihin asti.

Aiemmin mielenosoittajat ovat kertoneet, että kuljetus suuntaisi Helsinki-Vantaalle ja sieltä rahtikoneella Kiinaan. Pohjois-Suomen Turkiseläinkasvattajien puheenjohtaja Esa Rantakankaan arvion mukaan koneeseen mahtuu noin 2  400 kettua.

Arto Isopahkala Rannikon Turkistuottajat ry:stä kertoo, että turkistarhaajat ovat seuranneet tilanteen etenemistä paikan päällä. Hänen mukaansa kiinalaisomisteinen turkistila aloitti lastaamisen rekkoihin perjantaina aamulla kello yhdentoista aikoihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Sinikettuja on päivän aikana lastattu kuljetushäkkeihin, otettu pois ja lastattu uudelleen. Se ei ole normaalia toimintaa. Yleensä kettu otetaan varjotalosta, laitetaan häkkiin ja auto lähtee, Isopahkala sanoo.

Iltakahdeksalta hän kertoi puhelimitse STT:lle, että siniketut on kuljetettu takaisin varjotaloihinsa, työntekijät ovat lähteneet koteihinsa ja valot tarhalta on sammutettu.

–  Näyttää siltä, että kuljetus on tältä päivältä peruuntunut, Isopahkala arvioi.

Kuljetusfirmat kertoivat tarhaajille kuljetuksesta etukäteen

Rantakangas kertoi torstaina STT:lle, että sinikettukuljetukset tehdään yleensä salassa. Yhdistykset aloittivat protestinsa torstaina, koska kuljetus paljastui ensi kertaa etukäteen. Isopahkalan mukaan pieni joukko tarhaajia sai tiedon kuljetusfirmoilta, jotka kertoivat kiinalaisomisteisen firman pyytäneen heiltä kuljetusta kuormalle.

Sinikettujen vieminen ulkomaille ei sinänsä ole laitonta. Turkistarhaajat kuitenkin vastustavat turkiseläinten vientiä ulkomaille, koska he haluavat turkiselinkeinon säilyvän Suomessa elinvoimaisena. He ovat myös kertoneet haluavansa kiinnittää huomiota eläinten hyvinvointiin kuljetusten aikana ja kiinalaisilla tarhoilla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi