Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Kotimaa

Kuohuntaa herättänyt kettukuljetus ei ole lähtenyt Kokkolasta Kiinaan

  • STT
Kettutarhan kiinalainen omistaja Pan Jian Ping (oik.) ja hänen avustajansa Zheng Huin olivat tarhallaan Kokkolassa perjantaina. tammikuuta. LEHTIKUVA / Ulla Nikula Kettutarhan kiinalainen omistaja Pan Jian Ping (oik.) ja hänen avustajansa Zheng Huin olivat tarhallaan Kokkolassa perjantaina. tammikuuta. LEHTIKUVA / Ulla Nikula
Kuohuntaa herättänyt aie viedä sinikettuja Kokkolasta Kiinaan ei mitä ilmeisimmin toteudu ainakaan tänä viikonloppuna. Pohjanmaan tilannekeskuksesta kerrottiin tänään päivällä STT:lle, että poliisilta oli pyydetty virka-apua viikonlopuksi kettujen siirtämisessä, mutta nyt kuljetus on peruttu viikonlopulta kokonaan. Poliisilla ei ollut tietoa siitä, milloin kuljetus mahdollisesti tehdään.

Kiinalaistarhaajan suunnittelemaa kuljetusta on ollut paikan päällä vastustamassa iso suomalaistarhaajien joukko usean päivän ajan. Kettukuljetus ei ole laiton, jos kaikkia pykäliä noudatetaan. Pykälien noudattamista valvoo eläinlääkintäviranomainen.

–  Meillä on omat epäilyksemme, ja melko selviä todisteita, että kaikki ei ollut kunnossa, ei eläimillä eikä kuljetusolosuhteissa, vaikka sitä ei olla vielä toteen näytetty, sanoo Pohjois-Suomen Turkiseläinkasvattajien puheenjohtaja Esa Rantakangas STT:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Esimerkiksi häkit olivat Rantakankaan mukaan liian pienet kuljetukseen. Kokkolasta on tiettävästi ollut tarkoitus kuljettaa Kiinaan noin 2  500 eläintä.

Rantakankaan mukaan vastaavanlaisen kuljetuksen toteuttaminen edellyttää vähintään kuukauden karanteenia eläimille ennen kuljetusta.

–  Ennen karanteenin alkamista valvova eläinlääkäri käy tarkastamassa, että yksikkö on asianmukainen, ja että siellä on ne eläimet, jotka on tarkoitus viedä. Sen jälkeen sinne ei ole ulkopuolisilla mitään asiaa. Ennen lastaustakin eläimet on tarkastettava. Mutta nyt on nähty, että siellä (kokkolalaisella tarhalla) on portti auki, ja siellä liikkuu ulkopuolisia ihmisiä, jopa villieläimiä. Villieläin on valtava riski, koska se voi tuoda mitä tahansa tauteja, jotka sitten karanteenieläinten mukana liikkuvat vastaanottavaan maahan.

STT ei ole tavoittanut Kokkolan eläinlääkintäviranomaista kommentoimaan asiaa.

Kiinalaistarhoilla huonot olosuhteet

Rantakankaan mukaan kiinalaiset ovat yleisesti kiinnostuneita hankkimaan turkistarhoja Suomesta. Hänen mukaansa Tanskassa, maailman johtavassa minkinkasvatusmaassa, on vähintään kymmenen kiinalaisomisteista tarhaa.

Harva suomalainen haluaa kuitenkaan myydä kiinalaisille, sillä kiinalaistarhojen huonot olosuhteet ovat hyvin tiedossa.

–  Missään nimessä ei voida sanoa, että kiinalaiset tahallaan pitäisivät eläimiä sopimattomissa oloissa, mutta siellä ei vain tietotaito ole samalla tasolla kuin Suomessa. Lisäksi suomalaiset ketut ovat kymmenien sukupolvien aikana jalostettu niin, että ne tietyllä rehulla ja hoidolla kasvavat hyvin ja menestyvät.

Rantakangas sanoo myös, että pääkilpailijalle eli Kiinalle ei haluta myydä siitoseläimiä.

–  Se on ihan sama kuin joku teknologiayritys myisi patenttinsa. Mutta vaikka ostaa patentin, se ei välttämättä takaa, että osaa tuotetta valmistaa.

Samalla kiinalaisomistajalla kaksi tarhaa Pohjanmaalla

Kokkolan kiinalaisomisteisesta tarhasta on vaikea löytää tietoja, sillä se ei ole jäsenenä missään alan järjestössä Suomessa. Ympäristöluvan mukaan tarhalla saa pitää korkeintaan 580 siitoskettunaarasta, joiden keskimääräinen pentutuotanto on kuusi per naaras. Tästä voi laskea, että tarhalla kasvaa todennäköisesti reilut 4  000 kettua.

Alkujaan ilmeisesti paikallisomisteinen tarha on siirtynyt kiinalaisomistukseen vuonna 2017. Samalla kiinalaisomistajalla on myös toinen kettutarha Uudessakaarlepyyssä.

Rantakankaan tietojen mukaan Suomessa ei olisi muita kiinalaisomisteisia tarhoja.

–  Mutta siinähän on tietenkin tämmöinen hankala kuvio, että joku voi käyttää jotain bulvaaneja. Täyttä varmuutta ei voi olla, Rantakangas mainitsee.

Poliisi totesi kuljetusautot tyhjiksi

Turkistarhan luona Kokkolassa on ollut viime päivinä mielenosoittajia vastustamassa kettujen vientiä Kiinaan. Kun paikalla olleet tarhaajat näkivät tarhan pihalta lähtevän viime yönä kolme kuljetusautoa, he ilmoittivat asiasta hätäkeskukseen ja pyysivät poliisia tarkastamaan kuljetuksen laillisuuden, kettujen vedensaannin ja hyvinvoinnin. Poliisi pysäytti autot Seinäjoella ja totesi ne tyhjiksi.

Paikan päällä ollut mielenosoittaja Arto Isopahkala Rannikon Turkistuottajista kertoi aiemmin, että kiinalaisomisteinen turkistila aloitti kettujen lastaamisen rekkoihin perjantaina aamulla kello yhdentoista aikoihin.

–  Sinikettuja on päivän aikana lastattu kuljetushäkkeihin, otettu pois ja lastattu uudelleen. Se ei ole normaalia toimintaa. Yleensä kettu otetaan varjotalosta, laitetaan häkkiin ja auto lähtee, Isopahkala sanoo.

Perjantaina iltakahdeksalta hän kertoi puhelimitse STT:lle, että siniketut on kuljetettu takaisin varjotaloihinsa, työntekijät ovat lähteneet koteihinsa ja valot tarhalta on sammutettu.

Esa Rantakankaan mukaan sinikettukuljetukset tehdään yleensä salassa. Yhdistykset aloittivat protestinsa torstaina, koska kuljetus paljastui ensi kertaa etukäteen. Pieni joukko tarhaajia sai tiedon kuljetusfirmoilta, jotka kertoivat kiinalaisomisteisen firman pyytäneen heiltä kuljetusta kuormalle.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi