Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Kotimaa

Ensin reilusti lämpöasteita Oulun seudulle saakka, keskiviikkona pakastaa hieman – lunta ei ole edelleenkään luvassa etelään

  • STT
Keskiviikkona on ennusteiden mukaan luvassa väliaikainen kylmeneminen koko maassa. LEHTIKUVA / MESUT TURAN Keskiviikkona on ennusteiden mukaan luvassa väliaikainen kylmeneminen koko maassa. LEHTIKUVA / MESUT TURAN
Vaikka sunnuntaiaamuna Utsjoella mitattiin talven uusi pakkasennätys, 37,9 astetta, eteläisemmässä Suomessa ei edelleenkään päästä nauttimaan lumesta ja pakkasista. Utsjoen ennätyslukematkin laskivat jo sunnuntai-iltana, ja Lapissa on keskiviikkona vain kymmenisen pakkasastetta, ennustaa Ilmatieteen laitos.

Lämpötilaerot olivat sunnuntain vastaisen yön aikana suuret, sillä esimerkiksi etelärannikolla oli yöllä viitisen astetta lämmintä. Utsjoen kovat pakkaslukemat olivat seurausta heikoista tuulista ja pilvettömästä taivaasta.

Maanantai-iltana läntiset tuulet voimistuvat ennusteen mukaan myrskylukemiin saakka Perämerellä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Tuulet ovat voimakkaimmillaan tiistain vastaisena yönä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tuon yön aikana lämpötila nousee Pohjanmaalta Oulun seudulle kuuden ja kahdeksan plusasteen välille. Etelässä on samanaikaisesti viidestä kuuteen lämpöastetta, kertoo päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan aurinko voi näyttäytyä maanantaina, sillä pilvipeite repeilee laajalti koko maassa. Tiistaina melko aurinkoinen sää jatkuu maan keski- ja pohjoisosissa.

Pohjois-Lapissa lunta lähes metri

Keskiviikkona on luvassa väliaikainen kylmeneminen koko maassa.

–  Keskiviikkoiltaa kohti näyttää, että olisi menossa pakkasen puolelle koko maassa. Tosin etelässä pakkasta on vain nollasta kahteen, ja Lapissakin vain kymmenen asteen molemmin puolin, Viljamaa kertoo.

Sodankylän ja Kittilän pohjoisosissa lunta on tällä hetkellä lähes metrin verran. Viikonlopun aikana lunta tuli runsaasti Kuusamon, Pudasjärven ja Rovaniemen alueelle, yli 20 senttiä. Taivalkoskella ja Kuusamossa lunta on nyt noin 80 senttiä, ja Pudasjärvelläkin yli 60 senttiä.

–  Kainuussa on lumista, ja Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella lunta on parikymmentä senttiä. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Pohjois-Pohjanmaalle ja Pohjanmaalle satoi jonkin verran lunta, mutta alkuviikon lauhtumisen myötä nämä lumet varmasti sieltäkin sulavat.

Loppuviikosta lämpötilat kääntyvät taas plussan puolelle Oulun korkeudelle saakka.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi