Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Kotimaa

Puoliltaöin iskee hetken lämpö, torstaina odottaa viileys – ja sitten taas lauhtuu

  • STT
Aurinko laski ja ruoho vihersi Tervasaaressa Helsingissä sunnuntaina. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen Aurinko laski ja ruoho vihersi Tervasaaressa Helsingissä sunnuntaina. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Maan etelä- ja keskiosiin on puoliltaöin odotettavissa lämmin hetki. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että läntisen virtauksen voimistuminen tuo tullessaan föhn-tuulen, ja kun samaan aikaan Suomen ylle tulee lämmintä ilmamassaa, vuorokauden vaihteessa sää on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lämmin.

Yön lämpötilaksi Ilmatieteen laitos ennakoi 4–9 plusastetta.

Illalla Suomen merialueilla oli tuulivaroitus, samoin kuin muun muassa Keski-Suomessa, Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa. Liukkaasta jalankulkusäästä varoituksia on paikoin Lapissa sekä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tieliikennekeskus on varoittanut erittäin huonosta ajokelistä Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa. Keskuksen mukaan syynä on jäisille tienpinnoille satava vesi ja auravallien väliin mahdollisesti kerrostuvat vesilammikot.

Pian kylmenee, mutta vain väliaikaisesti

Päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa kuvailee tiistaita tuuliseksi mutta aurinkoiseksi ja melko poutaiseksi suuressa osassa maata. Lappiin on luvassa joitakin lumikuuroja.

Lämpötila laskee tiistaina iltaa kohti, ja keskiviikkona ja torstaina maahan on tulossa kylmempi virtaus pohjoisen puolelta.

–  Keskiviikkona maan keskiosissa on jo laajasti pakkasta. Päivät ovat melko poutaisia ja aurinkoisia siitä huolimatta, että on kylmempää, Viljamaa sanoo.

Torstaina aamulla koko maa on pakkasen puolella, mutta päivän aikana lähestyvä matalapaine tuo maan keski- ja pohjoisosiin lumisadetta illaksi. Sadealueen väistyttyä viikonloppua kohti sää lauhtuu jälleen.

–  Lumien puolesta etelässä on edelleen aika toivottoman näköistä. Luultavasti lumisateita ei ole etelään asti tiedossa, Viljamaa kertoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi