Sunnuntai, 5.4.2020 
Ira, Irina, Irene
Kotimaa

Kahden viikon lakko toisi työnantajan mukaan lähes miljardin euron menetykset metsäteollisuudelle – sovittelut jatkuvat tällä viikolla

  • STT
Viikon päästä alkavaksi ilmoitetun, kahden viikon mittaisen lakon vaikutus suomalaiseen metsäteollisuuteen olisi yhteensä yli 900 miljoonaa euroa, arvioi työnantajajärjestö Metsäteollisuus.

Järjestön arvion mukaan mekaanisen metsäteollisuuden eli sahojen ja vaneritehtaiden osalta lakko aiheuttaisi 270 miljoonan euron sekä paperi-, kartonki- ja sellutehtaiden osalta 640 miljoonan euron menetykset.

Viennille olennaisen metsäteollisuuden lakko maksaisi Suomelle 500 miljoonan euron vientitulot ja yhteiskunnalle lähes 50 miljoonan euron verotulojen menetyksen, järjestö laskee.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Neuvotteluhalut vai nokkimisjärjestys hukassa?

Metsäteollisuus neuvottelee mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksesta Teollisuusliiton sekä paperi-, kartonki- ja selluteollisuuden työehtosopimuksesta Paperiliiton kanssa.

Sahojen ja vaneritehtaiden osalta neuvottelut eivät ole Metsäteollisuuden mukaan edenneet, ja työnantajajärjestö pitää lakkoa niiden piirissä erittäin todennäköisenä.

–  Teollisuusliittoa eivät aidot neuvottelut ja yhdessä sopiminen näytä kiinnostavan. Se pyrkii yhdenmukaiseen pakettiratkaisuun kaikilla vientialoilla, Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo järjestön tiedotteessa.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kummeksuu väitettä neuvotteluhaluttomuudesta. Hänen mukaansa osapuolet tapasivat toisensa perjantaina ja asetelma on päinvastainen.

–  Perjantaina Metsäteollisuuden neuvottelijat ilmoittivat meidän neuvottelijoille, ettei meillä ole mitään neuvoteltavaa ennen kuin Paperiliiton sopimus on valmis, Aalto sanoo STT:lle.

Metsäteollisuuden työmarkkinapäällikkö Mikko Lehtonen kiistää jyrkästi, että Metsäteollisuus olisi sanonut tai tarkoittanut mitään tämän kaltaista.

–  Se ei pidä ollenkaan paikkaansa, mitä Riku Aalto sanoo. Hänhän ei ollut itse paikalla tässä neuvottelutilaisuudessa, Lehtonen sanoo STT:lle.

Lehtosen mukaan perjantain tilaisuus järjestettiin Metsäteollisuuden aloitteesta sen jälkeen kun Teollisuusliitto oli ilmoittanut kahden viikon lakosta.

–  Me sanoimme nimenomaan, että tässä ei voida jäädä odottamaan muita sopimusaloja. Totta kai me olemme valmiita ja halukkaita neuvottelemaan oman työehtosopimuksen kysymyksistä, Lehtonen sanoi.

Osapuolet palaavat sovittelijalle

Paperiliitto ja Metsäteollisuus ovat käyneet neuvotteluja keskenään viikonlopun yli, osapuolet kertovat. Osapuolet tapasivat toisensa lyhyesti valtakunnansovittelijan toimistolla viime viikon tiistaina, ja he vierailevat valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan luona seuraavan kerran tiistaiaamuna kello yhdeksästä alkaen.

–  Jatkamme neuvotteluja koko ajan työnantajan kanssa. Neuvotteluja on sovittu tälle viikolle tiiviiseen tahtiin, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kertoo.

Metsäteollisuus ja Teollisuusliitto puolestaan tapaavat toisensa valtakunnansovittelijalla torstaiaamuna kello yhdeksän alkaen, Riku Aalto kertoo Twitterissä. Kahden metsäalan sovittelun välissä keskiviikkona valtakunnansovittelijan toimistolla ratkotaan Aallon mukaan kemian alan työehtosopimuskiistaa Teollisuusliiton ja Kemianteollisuuden välillä.

Ammattiliitto Pro, Paperiliitto ja Teollisuusliitto ilmoittivat reilu viikko sitten yhteisestä lakonuhasta, jonka piiriin kuuluu yhteensä noin 40  000 työntekijää. Lakkojen on tarkoitus alkaa porrastetusti 26. ja 27. tammikuuta ja kestää kaksi viikkoa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa