Sunnuntai, 5.4.2020 
Ira, Irina, Irene
Kotimaa

Yön poikkeuksellinen lämpöpiikki kipusi yli yhdeksän asteen muttei rikkonut ennätystä – aamulla sää on yötä viileämpää

  • STT, Anni Rodriguez
Syynä poikkeuksellisen lämpimälle säälle on muun muassa läntisen virtauksen voimistuminen, mikä toi mukanaan lämpimän föhn-tuulen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Syynä poikkeuksellisen lämpimälle säälle on muun muassa läntisen virtauksen voimistuminen, mikä toi mukanaan lämpimän föhn-tuulen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Maan etelä-, länsi ja keskiosissa lämpötilat nousivat puolen yön jälkeen poikkeuksellisen lämpimiksi keskimääräiseen tammikuuhun nähden, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Yön ylin lukema mitattiin Pohjanmaan Kruunupyyssä, jossa mitattiin puolita öin 9,1 astetta. Lämpötila ei kuitenkaan noussut mittausaseman ennätyslukemiin. Vuoden 1971 tammikuussa Kruunupyyssä mitattiin 9,5 astetta.

Esimerkiksi Ähtärissä Etelä-Pohjanmaalla lämpötila nousi 8,2 asteeseen aamuyöllä. Vaasan lentoasemalla mitattiin 7,4 astetta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Iiris Viljamaan mukaan nyt mitattujen lämpötilojen toistuvuus on noin 30 vuoden luokkaa.

Syynä poikkeuksellisen lämpimälle säälle on läntisen virtauksen voimistuminen, mikä toi mukanaan lämpimän föhn-tuulen. Lisäksi Suomen yllä on ollut lämmin ilmamassa.

Tiistain aikana sää viilenee yöstä. Päivällä maan etelä- ja keskiosissa lämpötilat vaihtelevat yhden ja viiden asteen välillä. Odotettavissa on myös kohtalaista tai navakkaa tuulta, Ilmatieteen laitos kertoo sivuillaan.

Pohjois-Karjalassa ei ylletty aivan yhtä korkeisiin lukemiin kuin Pohjanmaalla, mutta poikkeuksellisen lämmintä yöllä silti oli. Nurmeksessa mitattiin maanantain ja tiistain välisenä yönä kello kolmen jälkeen 5,8 lämpöastetta.

Muualla maakunnassa yöllä oli lämmintä noin neljä astetta. Joensuussa lämpötila oli jopa lähellä nollaa. Lämpötila kohoaa aamulla nopeasti ja Outokummussa oli jo aamukuudelta lämmintä 6,1 astetta.

Utsjoella noin 30 asteen pudotus

Hurja lämpötilan muutos nähtiin Utsjoella, jossa mitattiin viikonloppuna yli 30 miinusasteen pakkaslukemia. Maanantain ja tiistain välisenä yönä lämpötilat Utsjoella liikkuivat kuitenkin nollan molemmin puolin.

Maanantain aikana maan pohjoisosiin on odotettavissa pilvistä ja pilvistyvää säätä. Lämpötilat liikkuvat vuorokauden mittaan nollan molemmin puolin. Luvassa on myös kohtalaista tai navakkaa, puuskaista tuulta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa