Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Kotimaa

Eloranta: SAK:lla ei ole tekemistä Sähköliiton Piekkala-kantelun kanssa – "Muita kanteluita ei odotettavissa ainakaan SAK:sta"

 • STT
Vuokko Piekkala ei kommentoinut Sähköliiton tekemää kantelua STT:lle. LEHTIKUVA / Seppo Samuli Vuokko Piekkala ei kommentoinut Sähköliiton tekemää kantelua STT:lle. LEHTIKUVA / Seppo Samuli
Työntekijäliittojen kritisoima valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala joutui myrskyn silmään taas tiistaina, kun Sähköliitto ilmoitti tehneensä hänestä kantelun oikeuskanslerille. Sähköliiton puheenjohtajan Sauli Väntin mielestä Piekkala ei ole pyrkinyt sovittelemaan liiton asiaa lain tarkoittamalla tavalla.

Väntin mukaan sovittelija ei kutsunut osapuolia koolle kertaakaan ennen ensi maanantaita, vaikka sitä oli Väntin mukaan erikseen häneltä pyydetty 2. tammikuuta.

Kutsun tullessa liitto oli jo jättänyt kantelunsa eikä aio vetää sitä pois.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Sähköliiton perspektiivistä (Piekkalan toiminta) on haiskahtanut sille, että tässä on enemmän kuunneltu työnantajapuolta, joka on ollut kovin haluton neuvottelemaan. Se on heijastunut tähän meidän sovitteluprosessiin, jossa ei ole tapahtunut juuri mitään, Väntti sanoo STT:lle.

Väntin mielestä Piekkala tarvitsee asenteenmuutosta.

–  Jos sellaista ei löydy, niin kyllä sovittelija tulee olemaan syvissä ongelmissa lähikuukausien työmarkkinaratkaisujen kanssa, koska todennäköisesti Bulevardille on melkoista jonoa ja toinen toistaan vaikeampia kysymyksiä on edessä.

Sähköliiton työriidassa ei ole kyse työehdoista vaan siitä, kenellä on oikeus edustaa Sähköliiton jäseniä työpaikoilla. Heidän työehdoistaan sovitaan Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisellä sopimuksella.

Sähköliiton lakot alkoivat 5. joulukuuta. Liitto ilmoitti viime viikolla jo kolmannesta kuukauden mittaisesta lakosta. Ilmoituksen mukaan lakko alkaa edellisen perään 30. tammikuuta.

"Sovittelijan vaihtaminen ei realistista"

Piekkala ei halunnut kommentoida Sähköliiton tekemää kantelua tiistaina.

–  Olen kaikkiin näihin kysymyksiin sovittelijan asemasta vastannut, että en anna haastatteluja enkä kommentoi. Tässä keskitytään nyt vähän tärkeämpiin asioihin, hän sanoi STT:lle.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan Sähköliitto on tehnyt kantelun itse ja omista lähtökohdistaan eikä SAK:lla ole siinä tekemistä. Vakavan viestin se kuitenkin kertoo, Eloranta sanoo. Hänen mukaansa muita kanteluita ei ole odotettavissa ainakaan SAK:n taholta.

Myös muissa työntekijäliitoissa on STT:n tietojen mukaan pohdittu kantelun tekemistä Piekkalasta. Elorannan mukaan SAK:ssa on asiasta keskusteltu ja katsottu, ettei se olisi järkevää eikä tapojen mukaista.

–  Idea oli täällä, ja siitä keskusteltiin, mutta se aika nopeasti tapettiin, Eloranta kertoi STT:lle.

Elorannan mielestä ei ole realistista puhua myöskään Piekkalan vaihtamisesta toiseen valtakunnansyyttäjään kesken kaiken. Prosessi veisi hänen mukaansa liian paljon aikaa.

SAK:laisen mahtiliiton Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen ottaisi hänkin nyt tilanteessa hengähdystauon.

–  Nyt on varmaan syytä rauhoittaa tilanne ja seuraavan kerran palata tähän sitten, jos tämä suma olisi maalis-huhtikuussa viety läpi. Sen jälkeen pitää käydä kokonaisvaltainen keskustelu sovittelijasta, sovittelijainstituutiosta ja niihin liittyvistä asioista kokonaisuutena, Lehtonen sanoo STT:lle.

Sähköliiton vaatimus ei käy Teollisuusliitollekaan

Sähköliiton riidassa on kyse siitä, että liitto vaatii omaa luottamusmiestä tai vastaavaa edustajaa Teknologiateollisuuden jäsenyrityksiin. Teknologiateollisuuden mielestä vaatimus omista luottamusmiehistä on juridisesti mahdoton, koska osapuolten välillä ei ole työehtosopimusta.

Teollisuusliiton Lehtosen mukaan Sähköliiton jäsenille olisi paikallisesti syntynyt ratkaisuja, joissa he olisivat saaneet esimerkiksi oman yhdyshenkilön.

–  Tiedämme, että useampi paikallinen ratkaisu olisi syntynyt ja Sähköliiton jäsenet olisivat paikallisesti osittain olleet valmiita niitä hyväksymään, mutta Sähköliiton johto on todennut, että ne eivät riitä. Käytännössä he vaativat rinnakkaista työehtosopimusta, ja sellaista emme voi hyväksyä sen enempää kuin Teknologiateollisuuskaan, Lehtonen sanoi STT:lle.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia

 • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
 • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa