Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Kotkien piinaama valkohäntäpeura pelastui jäiltä ilmatyynyaluksen kyydissä Lappajärvellä

Jukka Hanhineva avusti valkohäntäpeuran pelastusoperaatiossa. LEHTIKUVA/Handout Jukka Hanhineva avusti valkohäntäpeuran pelastusoperaatiossa. LEHTIKUVA/Handout
Jäällä liukastellut ja kolmen kotkan ahdistelema valkohäntäpeura sai tiistaina ikimuistoisen kyydin pelastuslaitoksen ilmatyynyaluksen matkassa.

Ylipalomies Hannu Övermark Lappajärven paloasemalta kertoo, että Lappajärvellä pilkkimässä ollut kalastaja ilmoitti jäälle jumiin jääneestä, lopen uupuneesta valkohäntäpeurasta pelastuslaitokselle. Järven jää oli niin liukas, ettei peura päässyt liikkeelle lainkaan.

Övermark ja työparinsa Anssi Nahkala lähtivät liikkeelle ilmatyynyalus mukanaan. Alus laskettiin järvelle Karvalan rannasta, ja reilun parin kilometrin matkan aikana Övermark kertoo osoitelleensa taivaalla komeaa kotkaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pilkkijän ja peuran luokse päästyään kaksikko sai kuulla, että kolme maakotkaa oli jo hyökkinyt peuran kimppuun ja näykkinyt sitä.

–  Siksi peura varmaan oli niin väsyksissä ja säikähtänyt, Övermark arvelee.

Kaksikko jätti aluksen ja meni urospeuran viereen. Eläin yritti pystyyn, mutta ei edelleenkään päässyt liikkeelle.

–  Kyllä se varmaan olisi loikkimaan lähtenyt, mutta kun ei se kerta kaikkiaan päässyt. Sorkat aina levisivät, eikä se päässyt eteenpäin yhtään, Övermark kuvailee.

Pelastettu jatkoi matkaansa metsään

Palomiehet laittoivat peuran jalkojen ympärille liinan, jotta eläin ei pääsisi potkimaan. Sitten he nostivat sen hartiavoimin ilmatyynyaluksen kyytiin ja matkasivat rantaan.

Rannassa liinat otettiin irti. Hetken huilattuaan peura lähti loikkien metsään.

Övermark kertoo pelastuslaitoksen kyllä pelastavan eläimiä vedestä silloin tällöin. Yli 40-vuotiselta uraltaan hän ei kuitenkaan muista vastaavaa tapausta, jossa eläin ei olisi päässyt jäillä eteenpäin.

–  Yöllä oli lämmintä, tuli vettä ja oli kova tuuli, että ehkä siksi jää on ihan mahdottoman liukas. Tai sitten olisivatko kotkat häirinneet peuraa, hän arvelee.

Kotkien kohtalo ei ole tiedossa. Linnut jättivät peuran rauhaan, kun pelastajat tulivat paikalle. Övermark kehuukin pilkkijää, joka soitti jäille apujoukkoja.

–  Muuten olisivat varmaan pistäneet peuran poskeensa.

Lappajärven jää on Övermarkin mukaan noin 12–18 senttimetrin paksuista ja "erittäin oikullista".

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa