Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Miehet yhdistävät tv:n katselun ja liikkuvan elämäntavan – liikkuvat naiset eivät suosi tv:tä

Miehiä vetävät urheilemaan elämyksellisyys ja kilpaurheilu, jotka voivat vetää myös seuraamaan urheilua televisiosta. LEHTIKUVA / Hanna Matikainen Miehiä vetävät urheilemaan elämyksellisyys ja kilpaurheilu, jotka voivat vetää myös seuraamaan urheilua televisiosta. LEHTIKUVA / Hanna Matikainen
Television katseluun käytetty aika ei ole liikunnallisen elämäntavan este miehillä Suomessa, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Sen sijaan aktiivisesti liikkuvat suomalaisnaiset katsovat televisiota vähemmän kuin vähän liikkuvat naiset.

–  Aiemman tutkimuksen perusteella yksi selittävä tekijä tälle voisivat olla erilaiset syyt liikunnan harrastamiseen. Miehillä yleisimpiä syitä ovat elämyksellisyys ja kilpaurheilu, jotka voivat olla motiiveja myös television katsomiseen, esimerkiksi urheilun seuraamiseen televisiosta. Naisilla puolestaan terveydestä huolehtiminen on tärkeä peruste liikunnan harrastamiseen, ja terveystietoiset naiset saattavat myös vältellä television katselua terveydellisistä syistä, kertoo erikoistutkija Xiaolin Yang Likes-tutkimuskeskuksesta tiedotteessa.

Toinen selitysmalli voi löytyä ajankäytöstä ja kotitöihin käytetystä ajasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Suomalaiset naiset käyttävät keskimäärin tunnin päivässä enemmän aikaa kotitöihin kuin miehet. Näyttää siltä, että aktiivisesti liikkuvilla naisilla vapaa-aika kuluu muihin asioihin kuin television katseluun, pohtii väitöskirjatutkija Irinja Lounassalo Jyväskylän yliopistosta.

Television katselun on todettu olevan terveyden kannalta haitallisimpia istumisen muotoja.

Nyt julkistettu tutkimus tehtiin Likes-tutkimuskeskuksessa ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa yhteistyössä Turun ja Tampereen yliopiston ja australialaisen Southern Queensland Universityn kanssa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa