Torstai, 27.2.2020 
Torsti
Kotimaa

Yli 15 000 suomalaista haluaa kesällä lehmien ja lampaiden paimeneksi

  • STT
Lammas Rytivaaran kruununmetsätorpan pellolla. LEHTIKUVA/HANDOUT/Susanna Oksanen Lammas Rytivaaran kruununmetsätorpan pellolla. LEHTIKUVA/HANDOUT/Susanna Oksanen
Kesän Paimenviikoille on saapunut ennätysmäärä hakemuksia, kertoo Metsähallitus tiedotteessaan. Kaikkiaan noin 15  600 suomalaista haluaa kaitsea lehmiä ja lampaita eri puolilla Suomea. Viime vuonna hakijoita oli neljä tuhatta vähemmän.

Paimenkohteita on kaikkiaan 15. Tänä vuonna eniten kiinnostusta herätti uusi kohde Punkaharjulla, jonne toivoo pääsevänsä noin 1  300 hakijaa. Halutuimpien joukkoon kuuluivat myös Lapin kohteet.

Paimenet arvotaan, ja voittajille ilmoitetaan helmikuun aikana. Paimenviikoista saadut tulot käytetään kyseisen kohteen ja sitä ympäröivän luonnonsuojelualueen hoitoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Laitumet ovat Punkaharjua lukuun ottamatta uhanalaisia perinneympäristöjä. Kun eläimet syövät yleisimpiä ja paremmin pärjääviä kasveja, ne luovat tilaa harvinaisemmille niittykasveille. Ilman laidunnusta niityt kasvaisivat umpeen, ja moni harvinainen kasvilaji ei pärjäisi kilpailussa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa