Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Kotimaa

Paperiliiton lakonuhan sovittelua jatketaan huomenna – sellutehtaissa alasajo jo alkanut

  • STT
Paperiliiton lakonuhkaan haetaan ratkaisua viime hetkiin asti, vaikka tehtaita ajetaan jo alas. Paperiliiton ja työnantajien Metsäteollisuuden välisen kiistan sovittelu jatkuu huomenna iltapäivällä, kertoo valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala Twitterissä.

Paperiliiton kaksiviikkoinen lakko uhkaa alkaa maanantaiaamuna.

Sellutehtaiden alasajo on alkanut jo eilisiltana, kertoo Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén. Myös paperitehtaat ajetaan alas viikonlopun aikana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiistaa soviteltiin viimeksi eilen illalla ja yli puolenyön.

Jo aiemmin on varmistunut, että maanantaina alkavat ammattiliitto Pron kaksiviikkoinen lakko metsäteollisuudessa ja Teollisuusliiton julistama niin ikään kaksiviikkoinen lakko mekaanisessa metsäteollisuudessa eli sahoilla ja vaneritehtailla. Mekaanisen metsäteollisuuden kiistan sovittelu jatkuu ensi tiistaina.

Wahlroos Ylellä: Metsäteollisuuden lakko ei ole erityisen viisas

Metsäteollisuuden alkamassa oleva kahden viikon lakko ei ole "erityisen viisasta" toimintaa, arvioi metsäyhtiö UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos.

–  Kysehän on asioista, jotka osin ovat jääneet hiertämään kantapäätä, kuten nämä niin kutsutut kiky-tunnit, Wahlroos kommentoi työmarkkinaneuvotteluiden tilannetta Ylen Ykkösaamussa lauantaina aamupäivällä.

Kilpailukykysopimuksella pidennettiin työaikaa 24 tunnilla viime vaalikaudella Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. Käynnissä olevalla työehtosopimusneuvotteluiden kierroksella palkansaajajärjestöt ovat vaatineet niiden poistamista. Tunnit poistuivat esimerkiksi vientialalla olennaisesta Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisestä työehtosopimuksesta, jonka piirissä on lähes 100  000 työntekijää.

Kiky-tunneista luopumista on vaatinut myös paperi- ja selluteollisuuden työntekijäjärjestö Paperiliitto. Työnantajia edustava Metsäteollisuus ei ole suostunut vaatimukseen. Neuvottelut eivät ole johtaneet tulokseen, ja Paperiliitto on aloittamassa kahden viikon lakon viikonvaihteessa. Lakonuhkaa soviteltiin valtakunnansovittelijan toimistossa viimeksi perjantaina, ja sovittelua on tarkoitus jatkaa sunnuntaina.

Wahlroos sanoo toivovansa, että kiky-tunneista voisi puhua "rauhallisen rationaalisesti".

–  Jos hyväksymme kaikki ammattiyhdistysliikkeen vaatimukset, niin täältä lähtee työpaikkoja ja niitä lähtee paljon. Se merkitsee käytännössä sitä, että seuraavat kaksi tai kolme paperikonetta, jotka menevät Euroopassa kiinni suomalaisilta yhtiöiltä, menevät kiinni Suomessa.

Wahlroosin mukaan alalla ei ole yhtä yhtenäistä palkankorotusvaraa, vaan eri alueiden paperikoneet kilpailevat kannattavuudesta keskenään.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi