Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Paperiliitto ja Metsäteollisuus eivät saaneet aikaan sopua – lakko alkoi

Paperiliiton ja Metsäteollisuuden sovittelussa ei syntynyt maanantain vastaisena yönä tulosta, joten lakko on alkanut. Sovittelu jatkuu tiistaina 28. tammikuuta, valtakunnansovittelijan toimisto tviittaa.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kertoi STT:lle tekstiviestitse, että tulosta ei ollut syntynyt. Hän kuvaili kuitenkin keskusteluja hyviksi.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kertoi, että yritys neuvotella oli ollut todellinen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Lakko on alkanut, tehtaat on hiljaisina. Emme onnistuneet saamaan tulosta, vaikka yli puoleenyöhön yritettiin, Vanhala sanoi STT:lle.

Osapuolet eivät Vanhalan mukaan juuri lähentyneet.

–  Ei nyt voi sanoa, että olisi edistytty. Ei kannata itselleen valehdella. Ei se edistynyt, Vanhala sanoi.

Tuotannollinen toiminta loppui paperiteollisuuden työvuoron päättyessä kello kuudelta tai kello seitsemältä. Lakon piiriin kuuluu Paperiliiton mukaan noin 9  000 liiton jäsentä.

Lakon on tarkoitus kestää kaksi viikkoa ja laajentua vielä viikolla 10. helmikuuta alkaen. Liitto ilmoitti aiemmin sunnuntaina laajentavansa lakkoa kolmannelle viikolle, jos työehtosopimusneuvotteluissa ei synny ratkaisua. Lakon on tarkoitus päättyä 17. helmikuutta. Lakon piiriin kuuluu useita eri toimipisteitä muun muassa Metsä Boardista, Stora Ensosta ja UPM:stä.

Työtaistelutoimet päättyvät ilmoitettua aiemmin, jos osapuolten välille saadaan sopu, liitto kertoi sivuillaan.

Metsäteollisuus ilmoitti työsulusta

Metsäteollisuus puolestaan ilmoitti sunnuntaina helmikuussa alkavasta kolmen vuorokauden työsulusta paperi-, kartonki- ja selluteollisuudessa. Työsulun on määrä alkaa 10. helmikuuta ja se järjestetään 12 tuotantolaitoksessa. Sen piiriin kuuluu muun muassa Metsä Fibren, Storan Enson ja UPM:n tehtaita.

Paperiliiton laajennettu lakko koskee sulun päätyttyä myös sulutettuja yrityksiä.

Maanantaina on myös alkamassa Teollisuusliiton julistama lakko mekaanisessa metsäteollisuudessa. Sahoja ja vaneritehtaita koskevan sopimuksen sovittelu jatkuu Teollisuusliiton mukaan Bulevardilla seuraavaksi tiistaina. Liiton mukaan lakon piirissä on yli 6  000 työntekijää.

Lakkojen piti alun perin alkaa maanantaina myös kemian alalla ja teknologiateollisuuden toimihenkilöiden keskuudessa, mutta työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi molempia lakkoja kahdella viikolla. Nyt kyseisten lakkojen on määrä alkaa maanantaina 10. helmikuuta.

Metsäalan työehtosopimusta koskevan kiistan polttopisteessä ovat palkankorotukset sekä 24:n palkattoman kiky-tunnin kohtalo.

Teknologiateollisuuden kiky-tunneista luovuttiin vuodenvaihteessa. Paperiliitto ilmoitti aiemmin tammikuussa, että kiky-tuntien aika on myös paperiliittolaisten osalta ohi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa