Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Janne "Rysky" Riiheläisen kolumni: Pahan hallitseman maailman salaliittoteoria - tästä näkemyksestä oli kysymys myös Polvijärven valtuutetun kohussa

Maailmaa hallitsee saatananpalvoja-pedofiilien salainen verkosto, joka levittää jatkuvasti manipuloivia valheita ilmastonmuutoksesta alkaen hallitsemansa median ja viihdemaailman kautta. Tämä pahuuden tiivistymä on pitänyt ihmiset pimennossa maailman todellisesta luonteesta. Mutta kohta tulee Myrsky ja Suuri herätys, jolloin presidentti Donald Trumpin johdolla lyödään tämä maailmanlaajuinen salaliitto. Yhdysvaltain stadionit täyttyvät pidätetyistä, kun pahuuden hallitsema virkakoneisto (deep state) ja sitä johtaneet poliitikot Clintoneista ja Obamoista alkaen vihdoin saadaan tilille epäinhimillisistä rikoksistaan.

Näin uskovat ovat ryhmittyneet kirjaimen Q alle. Tästä näkemyksestä oli pohjimmiltaan kysymys myös Polvijärvellä syntyneessä kohussa kunnanvaltuutetun näkemyksistä.

QAnon alkoi 28.10.2017, kun 4chan-laudalle ilmestyi ensimmäinen "leivänmuru", lyhyt päivitys Se antoi päivämääriä, jolloin tietyt demokraattisen puolueen toimijat pidätettäisiin. Lisää leivänmuruja seurasi, ja niitä markkinoitiin niin rahalla ostetulla mainonnalla kuin viesteinä salaliittoihin viehtyneille verkkovaikuttajille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Leivänmurut alkoivat käsitellä monenlaisia asioita Kennedyn murhasta ja äärioikeistolaisista salaiiittoteorioista alkaen. Eri kohderyhmiä puhuteltiin heille tärkeillä asioilla ja teemoja levitettiin muun muassa meemien avulla. Kaiken kaikkiaan QAnonin lanseeraus oli modernin verkkomarkkinoinnin taidonnäyte. Päivämäärät eivät tietenkään pitäneet paikkaansa, mutta se haitannut QAnonin leviämistä. Siinä vaiheessa tavoitteena oli saada seuraajia ja sen jälkeen tehdä heillä rahaa.

Q on tämän varta vasten keksityn ajatusrakennelman mukaan Trumpin lähipiiriin kuuluva henkilö, joka tämän tietäen välittää salaista tietoa seuraajilleen. QAnon-väen toimintatapaan kuuluu käsitellä näitä viestejä ja liittää niitä yhteen ajankohtaisten tapahtumien kanssa. Tähän käytetään paljon YouTube-videoita, joissa anonyymit henkilöt selostavat ruudulla näkyviä tekstejä. Suomessakin on oma tällainen kanavansa.

Suomessa QAnonia levittää paitsi joukko salaliittosivustoja, myös juuri lanseerattu "Toimittajaliitto". Tämä liitto, jonka perustivat pitkään Venäjän suuntaan yhteistyötä tehneet ja disinformaatiota levittäneet toimijat, vertasi juuri QAnonia kansalaisjournalismiin ja avointen lähteiden käyttöön tiedonhankinnassa.

Tähän mennessä QAnon on tiedonhankinnassaan saanut selville muun muassa sen, että Michelle Obama on mies ja punaiset kengät julkkisten jaloissa on tehty heidän murhaamiensa vauvojen ihosta.

QAnon on avoimuudessaan ja inhimillisiä perusominaisuuksia hyödyntäessään melkeinpä täydellinen salaliitto. Ensinnäkin sitä on helppo lähestyä, jos vain omaa pienen määrän eliitinvastaisuutta ja epäluottamusta niin sanottuja yleisiä käsityksiä kohtaan. Sen jälkeen QAnonin sinä yhtenä harvoista näet maailman todellisena -eetos antaa tukea kunkin omille ajatuksille, miten hurjia ne ovatkin.

QAnonissa puhutaan usein punaisesta pilleristä. Se on napattu Matrix-elokuvasta ja pilleri antaa ottajalleen kyvyn nähdä todellinen maailma pahan luoman keinotekoisen illuusion sijaan. Tämä mahdollistaa QAnoniin uskoville ajatella olevansa pahaa vastaan taistelevia sankareita, joille vastoinkäymiset ovat vain merkki oikealla tiellä olemisesta.

QAnonin päivitykset verkossa, leivänmurut, on helppo tulkita oikeaan osuneiksi epämääräisyydessään. Jos ne eivät kuitenkaan toteudu, se on vain merkki siitä, miten paha taistelee kaikin keinoin totuutta ja oikeutta vastaan. Samalla epämääräisyys antaa mahdollisuuden puida niiden sisältöä yhdessä ja heijastaa niihin omia näkemyksiä. Tämä taas rakentaa yhteisöllisyyttä, jossa vaihdetaan ajatuksia myönteisessä ja toista tukevassa hengessä. Sellainen keskustelu vahvistaa ihmisen uskoa ja ajan mittaan myös radikalisoi hänet. Joukossa tyhmyys tiivistyy -sanonnalla on merkityksensä myös digitalisaation aikana.

QAnon on syvemmälle siihen uponneille kokonainen maailmankatsomus. Hurahtaminen on monelle uskoontuloa muistuttava prosessi, jossa ihminen muuttaa äkkinäisesti koko maailmankuvansa. Sen jälkeen hän on innokas levittämään maailmankuvaansa ja taistelemaan sen puolesta. Muiden torjunta pakottaa tällaisen ihmisen kiinnittymään yhä tiukemmin samanmielisten joukkoon.

Yhdysvalloissa lehdet jo neuvovat miten tulla toimeen QAnonin uskovien läheisten kanssa. Uskovat puolestaan ovat varmoja siitä, että kun totuus paljastuu, heitä tullaan naureskelun ja ylenkatsomisen sijaan arvostamaan tarkkanäköisinä edelläkävijöinä.

Harva asia on ihmiselle niin vaikeaa, kuin myöntää tulleensa huijatuksi. Tämä näkyy hyvin esimerkiksi Wincapita-oikeudenkäynneissä, joita seuraa joukko vihaisia rikoksen uhreja, jotka edelleen uskovat huijaukseen. Qanonistien kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että heidän on jatkuvasti omaksuttava yhä uusia valheellisia näkemyksiä, joiden avulla maailmankuva pysyy pystyssä.

Jokainen tietää arkikokemuksen perusteella, miten yhden valheen peittely vaatii yhä lisää valheita. Nämä valheet radikalisoivat ja Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI onkin varoittanut, että QAnon saattaa lietsoa ääriajatteluun perustuvaa väkivaltaa. Yhdessä murhaoikeudenkäynnissä puolustus perustuu jo siihen, että syytetty uskoi Q:n sanomisiin.

QAnon on jo merkittävä asia Yhdysvaltain sisäpolitiikassa. Tulevissa presidentinvaaleissa marginaalit ovat pieniä ja siksi presidentti Trump on vaivihkaa tukenut salaliittoteoriaa muun muassa retwiittamalla QAnon-tilien twiittejä. Q-kirjain on näkyvästi esillä Trumpin kampanjatapahtumissa, joissa lähipiirinsä usein hylkimät salaliittoteorian kannattavat tapaavat ja valavat uskoa toisiinsa.

Näin päältä päin katsottuna järjettömästä uskomusjärjestelmästä on siis tullut osa demokraattista kamppailua. Tällainen rapauttaa luottamusta kansanvallan instituutioihin ja ennen kaikkea syö päättäjien kykyä tehdä kompromisseja. Jos poliittisesti eri tavalla ajatteleva leimataan äärimmäisen pahan edustajaksi, ei edellytyksiä yhteistyöhön ole. Tällainen kiihkoiluun kannustava disinformaatio, jota Suomessakin eri tavoin kylvetään, on kansanvaltaa uhkaava asia.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kirjoittaja on joensuulainen turpobloggari ja tietokirjailija sekä kotimaisen sekä kansainvälisen politiikan penkkiurheilija.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi