Torstai, 28.5.2020 
Alma
Kotimaa

Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia

  • STT
Sillanpää saapui aamulla Helsingin käräjäoikeuteen hymyilevänä asianajajansa Riitta Leppiniemen (oik.) kanssa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Sillanpää saapui aamulla Helsingin käräjäoikeuteen hymyilevänä asianajajansa Riitta Leppiniemen (oik.) kanssa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Syyttäjä vaatii viihdetaiteilija Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä. Sillanpää kiistää syyllisyytensä.

Sillanpäätä koskevassa hyväksikäyttöepäilyssä on kyse siitä, onko Sillanpää tahallaan altistanut lapsen näkemään seksuaalista kanssakäymistä.

Sillanpään asianajajan Riitta Leppiniemen mukaan Sillanpää oli kutsunut kotiinsa hierojan antamaan hierontaa. Tämä toi yllättäen mukanaan alaikäisen, tuohon aikaan hieman alle 13-vuotiaan lapsen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sillanpää hankki hierojan netistä eikä asianajajan mukaan tuntenut hierojaa entuudestaan.

–  Hieronta johti intiimiin kanssakäymiseen. Tämä nuori on kiistatta, riidattomasti nähnyt sitä ainakin lyhyen ajan, koska hän on ottanut siitä muutaman valokuvan, Leppiniemi sanoi toimittajille oikeusistunnon tauolla.

Sillanpää sanoi empineensä, päästääkö lapsen asuntoon

Leppiniemen mukaan keskeinen kysymys on, onko Sillanpää tahallaan altistanut nuoren näkemään kahden aikuisen välistä intiimiä kanssakäymistä vai onko tämän tapahtuman näkeminen ja kuvien ottaminen vahinko.

Jos asia on vahinko, se ei ole rangaistava teko. Puolustuksen mukaan seksuaalisen kanssakäymisen näkeminen oli tahatonta.

–  Sillanpää sanoo, ettei hän ole havainnut tätä nuorta, kun intiimiä kanssakäymistä on ollut, asianajaja Leppiniemi sanoi.

Syyttäjä Nina Keskinen tulkitsee asiaa toisin.

–  Katson, että vastaaja on ollut tietoinen lapsesta siinä tilanteessa, hän totesi medialle.

Leppiniemen mukaan syyttäjä katsoo, että joko hieroja tai Sillanpää olisi pyytänyt lasta kuvaamaan tapahtumia.

–  Täysin riidatonta on se, että tällä nuorella ja Sillanpäällä ei ole yhteistä kieltäkään, Leppiniemi sanoi ja lisäsi, että kuvia otettiin 1–2 minuutin aikana.

Sillanpää kiisti, että olisi huomannut mitään kuvia otettavan.

–  En ole huomannut, Sillanpää sanoi toimittajille.

Viihdetaiteilija kertoi empineensä hierojan mukana tulleen lapsen päästämistä sisään.

–  Eteisessä emmin pitkän tovin. Sitten päätin, että jos hän on keittiössä ja olohuoneessa, on ok tulla. Me (aikuiset) ollaan sitten toimistossa, Sillanpää kertoi.

Hänen mukaansa alkuperäisestä ilmoituksesta ei selvinnyt, oliko tarjotussa palvelussa kyse intiimihieronnasta.

–  Siinä oli vain mainos, että hierontaa. Ehkä epäilin jotain, mutta tilasin ja hän (hieroja) tuli paikalle, Sillanpää sanoi.

Leppiniemen mukaan myöhemmin selvisi, että poliisi epäilee hierojaa lapsiin kohdistuvista lainvastaisista teoista. Mutta hieroja on nyt kuollut, eikä näitä asioita pystytä enää käsittelemään ja selvittämään.

Syyttäjä vaatii Sillanpäälle Leppiniemen mukaan ehdollista vankeutta.

Toinen syyte: Kännykkäkuvia tietokoneruudulta

Sillanpäätä syytetään käräjillä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön lisäksi sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä. Jälkimmäinen epäily ei liity aiemmin mainittuun alaikäiseen.

Syytteessä on kyse siitä, että Sillanpää olisi ottanut kuvia matkapuhelimellaan omalta tietokoneruudultaan.

–  Ne ovat kuvia, jotka ovat lainvastaisia. Siinä oli muistaakseni kahdeksan kuvaa ja yksi video, Leppiniemi kertoi.

Syyttäjä Keskisen mukaan kuva-aineisto oli lapsen hyväksikäyttömateriaalia.

Kun Sillanpään puhelin takavarikoitiin, materiaalia ei ollut Leppiniemen mukaan enää jäljellä, vaan se oli poistettu. Poistettua materiaalia pystyttiin kuitenkin palauttamaan poliisitutkinnassa.

–  Koneesta näkyy, että se kuvamateriaali on avattu hänen miesystävänsä tunnuksilla. Ajankohta on ollut sellainen, että paikalla on ollut myös muita henkilöitä. Sillanpää sanoo, ettei hän ole ottanut kännykällään mitään kuvia tai videoita. Se on ollut joku muu, Leppiniemi kertoi.

Juttua käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa suljetuin ovin eli ilman yleisöä.

Tuomio annetaan 23. maaliskuuta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa