Torstai, 28.5.2020 
Alma
Kotimaa

Syyttäjä teki rikosilmoituksen poliisista – epäilee laiminlyöntejä Turun arvokuljetusauton ryöstöyrityksen tutkinnassa

  • STT
Kuva Lounais-Suomen poliisin esitutkintamateriaalista. LEHTIKUVA/HANDOUT Kuva Lounais-Suomen poliisin esitutkintamateriaalista. LEHTIKUVA/HANDOUT
Syyttäjä on tehnyt rikosilmoituksen poliisin mahdollisista laiminlyönneistä Turun vuoden 2002 arvokuljetusauton ryöstöyrityksen tutkinnassa, Syyttäjälaitos tiedotti keskiviikkona. Rikosjutun syyttäjän mukaan esitutkintamateriaalia oli kadonnut eikä tutkinta edennyt edes keskeisen dna-löydöksen jälkeen.

Koska rikosilmoitus liittyy poliisin virkatoimiin, tutkinnanjohtaja tulee Syyttäjälaitoksesta. Sen tiedotteen mukaan tehtävään on määrätty aluesyyttäjä Olli Sulkonen Länsi-Suomen syyttäjäalueelta. Sulkonen päättää myöhemmin, aloitetaanko asiassa varsinainen esitutkinta.

Oikeuteen päästiin vasta yli 17 vuotta myöhemmin

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Arvokuljetusauto yritettiin ryöstää Vanhan Tampereentien Prisman pihalla elokuussa 2002. Poliisin tutkinta asiasta eteni viime vuoden lokakuussa noin 17 vuotta tapahtumien jälkeen.

Syyttäjä nosti syytteet nelikymppistä miestä vastaan, ja juttu eteni käräjille aiemmin tässä kuussa. Espoolaismiehelle vaaditaan noin seitsemän ja puolen vuoden vankeusrangaistusta törkeän ryöstön yrityksestä ja törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Syyttäjän mukaan miehen yhdistää ryöstön yritykseen näppylähanska tai -hanskat, jotka poliisi löysi läheltä paikkaa, jossa epäiltyjen ryöstäjien pakoauto paloi. Hanskoista saatiin dna-näyte, joka täsmäsi espoolaismieheen.

Dna-pari löytyi kuitenkin vasta vuonna 2005, kun miehen dna kirjattiin poliisin rekisteriin toisen rikosepäilyn yhteydessä. Täsmäävästä dna-parista huolimatta tutkinta ei edennyt tuolloin eikä vuosiin sen jälkeen. Poliisin esitutkintapöytäkirjan mukaan mies istui pitkää vankeustuomiota, mikä hankaloitti tutkimista.

Muut mahdolliset epäillyt jäivät pimentoon

Oikeuden on määrä antaa tuomio miehelle parin viikon kuluttua. Mies on kiistänyt syytteen ja osallisuutensa ryöstöyritykseen. Hänen puolustuksensa mukaan hanskat eivät todista mitään.

Syyttäjien mukaan rikos tehtiin osana Bats-rikollisryhmää. Syyttäjä on katsonut muun muassa silminnäkijäkertomusten perusteella, että ryöstöyritykseen osallistui neljä muuta ihmistä syytetyn miehen lisäksi.

Poliisilla on ollut tutkinnassa muitakin epäiltyjä, mutta ainakin kahden osalta tutkinta lopetettiin, sillä näyttöä heistä ei löytynyt.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa