Lauantai, 4.4.2020 
Ukko
Kotimaa

Koronahuoli iski eri puolille Suomea: Hus eristi tartunnan saaneen, Jyväskylässä ei tartuntaa, näytteitä tutkitaan muualla maassa

  • STT
Suomessa on todettu toinen koronavirustartunta. Keskiviikkona varmistunut tapaus on Suomessa ensimmäinen suomalaisella todettu koronavirustartunta. Tartunta on saatu Milanosta Pohjois-Italiasta, kertoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus).

Aiemmin Suomessa on vahvistettu koronavirustartunta Kiinan Wuhanista kotoisin olevalta naiselta, joka oli matkustanut Suomeen.

Uuden varmistuneen tartunnan lisäksi Suomessa kerrottiin keskiviikkona kolmesta mahdollisesta koronavirusepäilystä, joista yksi osoittautui saman päivän aikana aiheettomaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

"Laskemme 15 minuuttia ylittäviä lähikontakteja"

Koronavirustartunnan saanut työikäinen suomalainen nainen on palannut Suomeen sunnuntaina, kerrottiin Husin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotustilaisuudessa. Nainen on itse ottanut yhteyttä Husiin oireiden takia, minkä jälkeen hänet ohjattiin koronavirusnäytteisiin.

Nainen on ollut kontaktissa Suomessa kahteen ihmiseen, jotka on tavoitettu. Kumpikin on kotioloissa, eikä heillä ole oireita.

–  Laskemme 15 minuuttia ylittäviä lähikontakteja, kertoi tiedostustilaisuudessa Husin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen.

Kaksi altistunutta pysyvät kotioloissaan niin kauan kuin heillä ei ole oireita. Hus käy läpi heidän tilannettaan päivittäin ja on varmistanut, että he tulevat toimeen kotonaan.

–  Oireettoman terveen ihmisen pitäminen sairaalassa ei ole kauhean hyvää yhteiskunnan varojen käyttöä, Järvinen sanoo.

Kotieristyksen on tarkoitus kestää kaksi viikkoa, mikä on tällä hetkellä kansainvälisen ohjeistuksen mukainen raja. Hus on ohjeistanut altistuneita, ja he välttävät kontaktia muihin ihmisiin. Heidät testataan tarvittaessa vasta, jos virukseen viittaavia oireita muodostuu.

–  Oireettoman testaus ei ole järkevää, koska oireettomalta ihmiseltä negatiivinen testitulos ei kerro, että hän ei tulisi sairastumaan.

Diagnosointi "meni kuin Strömsössä"

Tartunnan saanut nainen on matkustanut yksin. Hän ei ole tullut suoralla lennolla Suomeen. Potilaan oma toiminta on hänen mukaansa mennyt "koko lailla kuin Strömsössä", Järvinen sanoo. Hänen mukaansa tartuntaa epäilevien ihmisten tulisi ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse. Heille tehdään riskinarvio ja tarvittaessa ohjataan näytteidenottoon välttäen muiden altistumista.

–  Potilas on osannut toimia oikein, ja hänet on ohjattu suoraan näytteenottoon infektioyksikköön.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Husista sanoo, että myös muualla Suomessa, varsinkin yliopistosairaaloissa, on nostettu valmiutta tutkia ja hoitaa potilaita sekä analysoida näytteitä.

–  Siinä mielessä viesti on rauhoittava, että Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on valmistautunut tilanteeseen.

THL: Laajat tarkastukset maahantulon yhteydessä tehottomia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos käy läpi tartunnan saaneen matkareittiä ja on yhteydessä mahdollisiin lähikontakteihin.

–  Tiedotamme tästä lisää huomenna, kertoi tiedotustilaisuudessa THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Puumalaisen mukaan Suomessa tiedotetaan tartunnan mahdollisuudesta matkustajille, jotka saapuvat epidemia-alueeksi laskettavista paikoista. Heille annetaan ohjeet, että heidän tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, jos he sairastuvat hengitystieinfektioon 14 vuorokauden kuluessa tautialueella palaamisesta.

Puumalainen ei lämpene idealle tarkastaa kaikkia mahdollisilta tautialueelta saapuvia.

–  Maahantulon yhteydessä toteutettavat terveystarkastukset ovat erittäin tehoton tapa löytää tapauksia.

Jyväskylän epäily osoittautui aiheettomaksi

Keski-Suomen keskussairaalassa kerrottiin keskiviikkona aamupäivästä olevan tutkittavana yksi ihminen mahdollisen koronavirusepäilyn vuoksi. Iltaan mennessä potilaan laboratoriotulokset olivat valmistuneet, ja epäily osoittautui aiheettomaksi, tiedotti Keski-Suomen sairaanhoitopiiri.

Kyseinen ihminen oli tiistaina matkustanut junalla Jyväskylään, minkä jälkeen keskiviikkona VR:n kerrottiin ottaneen yhden kiskobussin pois liikenteestä mahdollisen koronavirusepäilyn takia.

Keskiviikkoiltana mahdollisia koronavirustartuntoja tutkittiin edelleen Etelä-Savossa ja Iisalmessa, kertoivat Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote ja Iisalmen Sanomat.

–  Meillä ei ole vielä tietoa siitä, mihin aikaan (tulos valmistuu), mutta huomenna kello 12 tiedotamme asiasta joka tapauksessa tarkemmin, sanoi STT:lle terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä Essotesta keskiviikkona.

Iisalmen Sanomat puolestaan kertoi, että Iisalmen tapauksessa tuloksen valmistumisessa kestää muutama päivä. Asiaa lehdelle kommentoineen Ylä-Savon soten infektiolääkärin ja tartuntatautivastaavan Victoriia Kudrinan mukaan koronavirusta epäillään viikko sitten Italiasta saapuneella ihmisellä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa