Lauantai, 30.5.2020 
Pasi
Kotimaa

Pelkäätkö saaneesi koronatartunnan? – Tässä THL:n ohjeet, kuinka toimia: älä yski käsiisi, soita ensin päivystykseen

  • Katri Nieminen
  • Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeistaa toimimaan seuraavasti.

Jos olet oleskellut uuden koronaviruksen epidemia-alueella (Manner-Kiinassa, Iranissa, Etelä-Koreassa sekä Italiasta Veneton, Lombardian ja Piemonten ja Emilio-Romagnan alueella) ja sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta, 14 vuorokauden sisällä alueelta saapumisen jälkeen, toimi näin:

– Ota aina ensin puhelimitse yhteyttä terveyskeskukseen tai matkavakuutuksesi tiedoissa mainittuun info-numeroon. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen. Päivystysavun numero on 116117. Voit myös soittaa omaan terveyskeskukseesi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Keski-Suomen keskussairaalasta painotetaan, että on erittäin tärkeää soittaa ensin, eikä tulla suoraan päivystykseen.

Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Kun hakeudut tutkimuksiin ja hoitoon terveydenhuollon laitokseen, sinulle saatetaan laittaa paperinen suu–nenäsuojus. Se suojaa henkilökuntaa ja muita potilailta tartunnalta.

Kun epäillään uuden koronaviruksen aiheuttamaa infektiota, henkilökunnan asianmukaiseen suojautumiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Terveydenhuollon yksiköissä on hyvä olla suunnitelma tartuntavaarallisen potilaan ohjaamisesta ja eristämisestä toimipisteen sisällä.

Yllämainittujen kriteerien lisäksi COVID-19-tutkimuksia voidaan harkita infektiolääkärin arvion mukaan, jos potilaalla on vakava sairaalahoitoa vaativa hengitysinfektio, jonka etiologia ei ole selvillä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa