Torstai, 28.5.2020 
Alma
Kotimaa

Käsidesiä turvatarkastuksissa, omat vessat ja ohjeita – Näin VR, Finnair ja Finavia varautuvat koronaviruksen leviämiseen Suomessa

  • Anna Kivinen
  • Lehtikuva

Lentoyhtiöt ja VR varautuvat mahdolliseen koronaviruksen leviämiseen myös Suomeen. Esimerkiksi VR on antanut henkilöstölle ohjeet koronavirusepäilyjen varalle, kertoo viestintäpäällikkö Tatu Tuominen.

–  Jos on syytä epäillä tartuntaa, henkilö siirretään mahdollisuuksien mukaan istumaan kauas muista matkustajista ja jos mahdollista, hänelle annetaan käyttöön oma WC matkan ajaksi tartuntavaaran minimoimiseksi, Tuominen kertoo.

Lisäksi kaukojuniin on varattu mahdollisia tartuntaepäilyjä varten hengityssuojaimia ja suojakäsineitä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös Finnair seuraa tilanteen kehittymistä nyt tarkasti, kertoo yhtiön viestintäpäällikkö Manti Väätäinen-Pereira.

Finnairilla on pysyvät toimintaohjeet vakavan tartuntatautiepäilyn varalle.

– Kaikkien Finnairin lentokoneiden normaalivarustukseen kuuluu niin kutsuttu Infection Kit [tartuntapakkaus], jossa on hygieniavarusteita ja toimintaohjeita. Lisäksi kaikilta lennoilta pystytään ottamaan yhteyttä meidän lääkäripalveluun, Väätäinen-Pereira kertoo.

– Mahdollisessa koronavirusepäilyssä lääkäriä konsultoitaisiin ensin ja toimittaisiin ohjeiden mukaisesti.

Tartuntaepäilyn sattuessa matkustamohenkilökunta tekisi Väätäinen-Pereiran mukaan lennon aikana järjestelyjä itsensä ja matkustajien suojaamiseksi.

– Jos koneessa olisi matkustaja, jonka epäiltäisiin saaneen koronavirustartunnan, hänet sijoitettaisiin istumaan mahdollisimman kauas muista matkustajista ja häntä pyydettäisiin käyttämään suojaimia, Väätäinen-Pereira kertoo.

Mahdollisuuksien mukaan myös yksi wc-tila annettaisiin sairastuneen käyttöön.

Väätäinen-Pereiran mukaan yksittäinen matkustaja välttää tartuntatauteja parhaiten pesemällä ahkerasti käsiään vedellä ja saippualla sekä noudattamalla hyvää käsihygieniaa muutenkin.

Lentoasemayhtiö Finavian lentoasemilla seurataan koronavirustilannetta erityisen tarkasti. Finavia käynnisti jo helmikuun alussa tehostetut siivoukset terminaaleissa ja toi käsidesiä turvatarkastuksiin sekä asiakaspalvelupisteisiin.

Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola kertoo, että Finavia tekee lentoasemalla myös ylimääräisiä puhdistuksia. Näin toimitaan muun muassa tautiepäilytilanteissa.

– Olemme lisänneet matkustajille suunnattua tiedottamista terminaaleissa. Tällä hetkellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koostamaa materiaalia on sijoitettu muun muassa porttialueille ja lähtöselvityksen sekä turvatarkastuksen yhteyteen, Noronen-Juhola kertoo.

Tämän lisäksi viranomaisilta on tullut lentoyhtiöille ohjeistus jakaa koronavirukseen liittyvää ohjemateriaalia kaikilla lennoilla, jotka operoidaan Suomen ja Aasian tai Suomen ja Pohjois-Italian välillä.

Finavialla ei ole valtuuksia ryhtyä tarkastamaan esimerkiksi matkustajien terveydentilaa eikä estämään matkustajien tai lentojen tuloa Suomeen. Niistä päättävät ministeriöt ja eri viranomaiset.

Tällä hetkellä kaikki Suomesta suoraan Kiinan eri kohteisiin lentävät yhtiöt ovat peruneet joko kaikki tai osan helmikuun lennoistaan. Osa lentoyhtiöistä on perunut lennot myös maaliskuulta..

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa