Tiistai, 24.11.2020 
Lempi
Kotimaa

Käräjäoikeus antaa tuomion jutussa, jossa latvialaismiehen syytetään valmistelleen pommi-iskua Helsinkiin – syytetty kertoi kuulustelussa kokevansa, että valkoisia ihmisiä syrjitään

  • STT
Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomion. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomion. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Helsingin käräjäoikeus antaa tänään iltapäivällä tuomion jutussa, jossa nuoren latvialaismiehen syytetään valmistelleen pommi-iskua Helsingin keskustaan. Syyttäjän mukaan parikymppisen miehen tarkoituksena oli iskeä toissa vuoden uudenvuodenaattona väkijoukkoon, jossa olisi paljon ulkomaalaisia ja muslimeja.

Syyttäjä vaatii miehelle vankeusrangaistusta muun muassa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Mies on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Hän kuitenkin myöntää valmistaneensa räjähteen ja puhuneensa humalassa sen räjäyttämisestä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuulustelussa mieheltä kysyttiin, haluaisiko hän tehdä väkivaltaa ihmisille tai jollekin ihmisryhmälle. Mies vastasi kieltävästi. Hän kuitenkin myönsi valmistaneensa räjähteen, joka löydettiin hänen hallustaan.

–  lhan vain, jotta voisin räjäyttää sen vaikka metsässä ja muistella lapsuusaikoja, mies sanoi syyksi.

Syyttäjä katsoo, että kyseessä oli koeräjähde ja varsinainen pommi oli tarkoitus valmistaa myöhemmin. Keskusrikospoliisi (KRP) tutki kotitekoisen räjähteen ja totesi, että se olisi voinut aiheuttaa konkreettisen palovaaran herkästi syttyvälle palomateriaalille ja palovammoja sitä käsitellessä. Varsinaista räjähdystä KRP:n mukaan ei "pommilla" olisi kuitenkaan saanut aikaan.

Todistaja: Mies puhui pommista puhelimessa

Poliisi kuulusteli esitutkinnassa todistajana miehen tuttavaa. Syytettyyn rakennustöissä tutustunut todistaja kertoi, että syytetty puhui räjäyttävänsä väkijoukossa nauloja sisältävän sirpalevaikutteisen pommin. Syytetty oli todistajan mukaan kertonut hänelle myös koeräjähteestä.

–  (Epäilty) kertoi 3. lokakuuta 2018, että on rakentanut räjähteen ja (kysyi,) tiedänkö paikan missä sitä voisi kokeilla. Sitten hän kertoi, että haluaa rakentaa oikean pommin, minkä aikoo räjäyttää uutena vuotena Helsingissä ja paikassa, missä on paljon ulkomaalaisia ja muslimeja.

Todistajan mukaan mies sanoi aikovansa laittaa pommiin nauloja ja muita metalliosia.

Kertoi kannattavansa kansallissosialismia

Syytetyltä kysyttiin kuulustelussa todistajan kertomista räjäytyspuheista. Mies sanoi syyksi humalan.

–  En tiedä siitä mitään. Ehkä olen voinut joskus humalassa sanoa tuollaista, mutta vain humalassa, mies sanoi.

Lisäksi mieheltä kysyttiin hänen suhtautumisestaan islaminuskoon. Mies sanoi kokevansa, että valkoisia ihmisiä syrjitään.

Poliisin mukaan miehen hallusta löytyi kansallissosialistista symboliikkaa ja muun muassa Adolf Hitlerin kuvia. Poliisi kysyi kuulustelussa mieheltä syytä häneltä löydetyille tavaroille.

–  No, mitä minä voin siitä sanoa. Kannatan kansallissosialismia, mies vastasi kuulustelijalle venäjän kielen tulkin välityksellä.

Väestötietojen mukaan miehellä ei ole Suomessa osoitetta. Miehen kuulustelujen mukaan hän asui kaverinsa luona sen jälkeen, kun riitautui Suomessa asuvien vanhempiensa kanssa ja vanhemmat heittivät hänet ulos perheen kodista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi