Sunnuntai, 18.4.2021 
Valto, Valdemar
Kotimaa

Salaliittoteoria väittää, että maailmaa hallitsee saatananpalvoja-pedofiilien verkosto - Onko kaiken takana Trump?

  • Janne "Rysky" Riiheläinen
  • Anniina Louhivuori

Politiikka: Omituinen kultti voi vaikuttaa presidentinvaalien tulokseen Yhdysvalloissa. QAnonilla on kannattajansa myös Suomessa.

Itäsuomalaisen pikkukunnan kunnanvaltuutettu kyseenalaistaa holokaustin ja ilmastonmuutoksen jyrkin sanoin sosiaalisessa mediassa. Reaktio on nopea: kunta irtisanoutuu, puolue irtisanoutuu, oma valtuustoryhmä irtisanoutuu. Kaikki järkyttynein sanankääntein.

Tämä todellakin tapahtui Suomessa alkuvuodesta 2020. Miksi?

Taustalla on Yhdysvalloista Suomeen levinnyt salaliittoteoria QAnon. Sen kannattajille on tyypillistä kiihkeä usko omaan asiaansa, joka saattaa heidät usein vastakkain muun maailman kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syksyllä 2017 4chan-nimiselle, pahamaineiselle keskustelufoorumille ilmestyi viesti. Se oli nimimerkki Q:n ensimmäinen viesti. Viestejä alettiin kustua nimellä leivänmuru.

Nopeasti Q:n leivänmuruja alettiin levittää verkon salaliittopiireihin. Niitä myös mainostettiin sosiaalisessa mediassa.

Kyseessä oli täysin keinotekoisen, digiaikaan optimoidun salaliittoteorian lanseeraus. Alkuperäinen ajatus lienee ollut rahastaminen tavalla tai toisella.

Nimellä Q esiintyvä, tietoja jakava henkilö kuuluu salaliittoteorian mukaan presidentti Donald Trumpin lähipiiriin. Presidentin uskotaan tietävän, että hän jakaa tietoa.

Q:n henkilöllisyyttä ei tiedetä. Tästä syystä on syntynyt nimitys QAnon (anonymous), tuntematon Q. Myöskään sitä, mistä nimi Q tulee, ei tiedetä. Sen on esitetty viittaavan korkeimpaan turvallisuusluokitukseen Yhdysvaltain energiahallinnossa tai Star Trek -sarjassa esiintyvään ylivertaiseen elämänmuotoon.

Yhdysvaltojen demokraattipoliitikot edustavat salaliittoteoriaan uskoville pahuutta. Maan virkakoneiston (deep state) katsotaan ajavan demokraattien agendaa.

Trumpin odotetaan nyt käyvän voimalla demokraattien kimppuun. Tarina on tempaissut monia mukaansa ja siitä on nopeasti kasvanut verkossa hyvin näkyvä ilmiö.

QAnon-salaliittoteorian mukaan maailmaa hallitsee saatananpalvoja-pedofiilien verkosto, joka murhaa lapsia rituaaleissaan. Väitteet ovat uskomattomia: Vallanpitäjiä pidetään eräänlaisena superpahisten joukkona, joka tekee mitä mielikuvituksellisimpia rikoksia. Michelle Obama on mies, Clintonit käyttävät kuolemanpartioita peittelemään rikoksiaan ja punaiset kengät julkkisten jaloissa on tehty heidän murhaamiensa vauvojen ihosta.

Uskomusvyyhteen kuuluu, että demokraattien edustama paha syöttää ihmisille valheita muun muassa ilmastonmuutoksesta, holokaustista, rokotteista, kuumatkoista ja hyvin monesta muustakin asiasta.

Salaliittoteorian mukaan pian koittaa se hetki, kun paha kukistetaan. Tästä tapahtumasta käytetään termejä Myrsky ja Suuri herätys. Kun Myrsky alkaa, stadionit täyttyvät kymmenistä tuhansista pidätetyistä.

Sama tapahtuisi Yhdysvaltojen lisäksi muuallakin maailmassa, ja kaikki muutkin ymmärtäisivät vihdoin saman kuin QAnonin kannattajat.

Kyseessä on siis perinteinen apokalyptinen tarina, jonka messiashahmona on Trump.

QAnon-väki on erittäin aktiivinen Yhdysvaltain sisäpolitiikassa ja vaalikampanjoinnissa. Trump on liehitellyt heitä muun muassa levittämällä Twitterissä heidän viestejään.

Trumpin kampanjatilaisuuksissa kirjain Q näkyy yleisön keskuudessa. Yli kaksikymmentä republikaanien kongressiehdokasta on julkisesti liputtanut Q:n puolesta. Pieni, mutta verkossa erittäin näkyvä QAnon-joukko kampanjoi eri asioiden ja ehdokkaiden puolesta vaaleissa.

Suomessa QAnonia levittävät monet tahot. Sitä varten on perustettu verkosto salaliittosivustoja. Presidenttien Trumpin ja Putinin huippukokouksessa Helsingissä oli presidenttien reitin varrelle asetettu Q:n tervetulleeksi toivottanut banderolli.

Salaliittoteoriaa levittää omalta osaltaan myös vastikään lanseerattu "Toimittajaliitto, joka vertaa QAnonia kansalaisjournalismiin ja avointen lähteiden käyttöön tiedonhankinnassa.

Nykyisin on olemassa myös suomenkielinen Youtube-kanava, joka selittää Q:n leivänmuruja amerikkalaisen alkuperäismallin mukaisesti. Asiaan uskovilla on Suomessa myös Facebook-ryhmiä ja muita viestintäkanavia. QAnon-väki on järjestänyt Suomessa jopa tapaamisia, viimeisimmän tänä viikonloppuna.

Suomen pahamaineisimmalta keskustelufoorumilta Ylilaudalta löytyy myös kokonaan suomalaistettu versio Ö, jonka tietolähde antaa ymmärtää olevansa Suomen presidentin lähipiiriä.

QAnon sisältää paljon kulttimaisia piirteitä. Yleisistä käsityksistä poikkeavat näkemykset ajavat seuraajia konfliktiin läheistensä kanssa. Silloin yhä tärkeämmäksi muodostuvat hyväksyntää antavat ihmiset saman kultin sisältä.

Brittisosiologi Colin Campbellin kehittämän teorian mukaan tällä tavoin rakentuu kulttimiljöö, jossa valtavirtaa vastaan asettuneet ihmiset ovat hyvin alttiita hyväksymään toistensa erittäin kummallisiakin näkemyksiä.

QAnonin seuraajat uskovat, että heidän ongelmansa "tavallisten" ihmisten kanssa ovat vain väliaikaisia. Kun Myrsky tulee, he saavat vihdoin osakseen arvostusta: hehän olivat oikeassa ja kaikki heitä pilkanneet väärässä.

Toinen syy radikalisoitumiselle on inhimillinen lainalaisuus: valheesta kiinni pitäessään on valehdeltava lisää. Salaliittoihin uskovat joutuvat puolustamaan näkemystään esimerkiksi leimaamalla perinteisen median valehtelijaksi.

Näin epäluottamus kasvaa kuin itsestään koskemaan monia instituutioita. Se taas helpottaa uusien salaliittoteorioiden omaksumista. Harva asia on ihmiselle niin vaikeaa kuin myöntää tulleensa huijatuksi.

"Piilotetun totuuden" puolustaminen luo merkityksellisyyttä ja ennen kaikkea yhteyttä samanmielisten kanssa. Tärkein QAnon-tunnus onkin wwg1wga - Where We Go One We Go All, "yhdessä aina ja kaikkialle.

Puolueensa hylkäämä kuntavaltuutettu onkin nauttinut kohtaamansa kohun jälkeen suurta arvostusta ja ihailua Suomen Q-piireissä.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on varoittanut, että QAnon saattaa lietsoa ääriajatteluun perustuvaa väkivaltaa. Saksan Hanaun joukkomurhan tekijä kuvasi ennen tekoaan yhdysvaltalaisille suunnatun videon, jossa esitti hyvin tyypillisiä QAnon-väitteitä valtiollisista pedofiilijärjestelmistä.

Salaliittoteorioiden viehätys on siinä, että ne yksinkertaistavat maailman. Hyvä ja paha ovat selkeitä ja suoraviivaisia, valinnat itsestään selviä. QAnon vielä lupaa tämän päälle kunnioitusta, kunhan totuus vihdoin paljastuu kaikille.

Ei mikään ihme, että monin tavoin murroksessa olevassa maailmassa riittää tähänkin tarttujia.

Kirjoittaja on turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut tietokirjailija, bloggari ja kolumnisti.

QAnon on salaliittoteoria

Nimimerkki Q aloitti informaation jakamisen internetissä syksyllä 2017. Syntyi salaliittoteoria, jota kutsutaan nimellä QAnon.

Keskusajatus on se, että Yhdysvaltojen demokraattipoliitikot edustavat pahuutta ja tekevät mitä mielikuvituksellisimpia rikoksia.

Teoriaan liittyy löyhä vyyhti muita uskomuksia, kuten ilmastonmuutoksen ja holokaustin kieltämistä, rokotevastaisuutta ja vainoharhaista suhtautumista valtaapitäviin.

Q:n uskotaan kuuluvan presidentti Donald Trumpin lähipiiriin ja vuotavan hengenheimolaisilleen tietoa Trumpin tahdosta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi