Maanantai, 13.7.2020 
Joel, Ilari, Lari
Kotimaa

Koronavirus saa myös auttajat liikkeelle – uusi rahankeräyslaki mahdollistaa tukikeräykset aikaisempaa helpommin

  • Mervi Pasanen
  • Henri Jokela

Koronavirus on pysäyttänyt myös monen järjestön rahavirrat. Toimintaa uhkaa pahimmassa tapauksessa lakkauttaminen. Talouden tukemiseksi yksi vaihtoehto olisi pienkeräyksen järjestäminen.

– Kolme viikkoa sitten voimaan tullut muutos rahankeräyslaki mahdollistaisi pienkeräysten käynnistämisen helposti, muistuttaa Vastuullisen lahjoittamisen yhdistyksen VaLa ry:n pääsihteeri Pia Tornikoski.

Suomessa on vuosittain myönnetty noin 500 rahankeräyslupaa. Puolet keräyksistä on ollut alle 10 000 euron suuruisia.

– Aikaisemmin pieniä rahankeräyksiä varten piti hankkia rahankeräyslupa: uusi laki tehtiin helpottamaan nimenomaan pienien keräysten järjestämistä, hän kertoo.

Suomessa on noin 100 000 yhdistystä. Tornikosken mukaan pienkeräyksillä voitaisiin auttaa yhdistyksiä, tai sitten yhdistykset voisivat auttaa muita käynnistämällä itse pienkeräyksen.

Pienkeräys on nimensä mukaisesti pieni rahankeräys, jolla kerätään rajallinen määrä rahaa lyhyessä, rajoitetussa ajassa. Pienkeräyksen järjestäminen edellyttää ilmoituksen tekemistä poliisilaitokselle. Toisin kuin ennen, keräys hoituu ilmoituksella, ilman erikseen haettavaa rahankeräyslupaa.

Pienkeräyksellä saa kerätä enintään 10 000 euroa, ja keräys saa kestää enintään kolme kuukautta. Esimerkiksi järjestöjen lisäksi sellaisen saavat käynnistää Suomessa pysyvästi asuvan 15 vuotta täyttäneen henkilön muodostamat ryhmät, joiden jäsenistä vähintään yksi on täysivaltainen eli 18 vuotta täyttänyt henkilö, joka hallitsee itseään ja omaisuuttaan, sanoo laki.

Keräyksestä tehdään kirjallinen ilmoitus poliisilaitokselle ja sille saadaan pienkeräysnumero, kunhan kaikki tarvittavat säännöt täyttyvät. Ennen sitä keräystä ei saa aloittaa. Ilmoituksessa pitää näkyä muun muassa keräyksen käyttötarkoitus ja keräyksestä aiheutuvat kulut.

Pienkeräysnumeron avulla lahjoittajat voivat myös varmistaa, että kyseessä on luvallinen keräys.

Koronavirus onkin saanut auttajat liikkeelle.

Suomessa ensimmäiseksi ryhdyttiin tarjoamaan apua esimerkiksi riskiryhmiin kuuluville, ja urheiluseurat paikkaavat talouttaan kuljettamalla ihmiselle ruokaa koteihin.

Hevosalan osaamiskeskus ry on ryhtynyt koordinoimaan valmiusryhmää, jonka kautta talleille on saatavissa tuurausapua tallin oman väen mahdollisesti sairastuessa. Mukana ovat muun muassa Ratsastajainliitto, Suomen Hippos, Hevosenomistajien Keskusliitto ja Suomen Ravivalmentajat

– Auttamisen halu lähtee nyt lisääntymään. Kuulun itse keskusteluryhmään, jossa on edustajia 70 maasta. Siellä jaetaan kokemuksia siitä, miten ihmiset auttavat toisiaan, Pia Tornikoski iloitsee.

Esimerkiksi Portugalissa airbnb-asuntojen omistajat ovat luovuttaneet asuntoja maksutta terveydenhuollossa toimivien henkilöiden käyttöön. Espanjassa asuntoihin on alettu sijoittaa myös kodittomia ihmisiä.

Näin voit tarkistaa keräyksen laillisuuden

Lahjoitusta pyydettäessä kerääjän pitää antaa tietoja rahankeräyksen järjestäjästä sekä käyttötarkoituksesta.

Lahjoituspyynnöissä on oltava esillä viranomaiselta saatu lupanumero tai pienkeräysnumero.

Voit myös tarkistaa, onko keräystaholla www-sivusto ja tuntuuko sivuilla kerrottu tieto uskottavalta.

Voit kysyä, onko keräystaholla yhteyshenkilö, joka voi antaa lisätietoja keräyksestä ja yhteisön toiminnasta.

Tarkista, onko kerääjän antama tieto avointa ja luotettavaa.

Jos tiedot eivät ole luotettavia, älä lahjoita.

Jos haluat varmistaa keräystahon tietoja tai tehdä ilmoituksen rikosepäilystä, ole yhteydessä poliisiin.

Pienkeräyksistä tietoa antaa poliisilaitos, keräysluvan vaativista isommista keräyksistä poliisihallitus.

Lähde: VaLa ry

Juttua muokattu 23.3.2020 kello 14.13: Korjattu tieto rahankeräyslupien määrästä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi