Lauantai, 4.7.2020 
Ulla, Ulpu
Kotimaa

Janne "Rysky" Riiheläisen kolumni: Väärää koronatietoa läheltä ja kaukaa

Tulevat viikot ja kuukaudet täyttyvät epävarmuudesta, pelosta ja myös menetyksistä. Uudessa ja uhkaavassa tilanteessa luotettava, ajantasainen tieto ei ole vain tärkeää vaan elintärkeää.

Itsepetos on väärän tiedon ehkä yleisin muoto. On helppo vakuuttaa itselleen, että minä voin mennä baariin, hiihtämään Lappiin, mökille ja jättää nyt tämän kerran kädet pesemättä. Itsepetokselle hyviä perusteita löytyy myös yksittäistapausten pitämisestä yleispätevinä.

Tilanne on myös psyykkisesti hyvin rasittava ja se näkyy jo nyt. Asiallinen ja asiapohjainen kritiikki on sallittua ja suotavaa avoimessa yhteiskunnassa. Mutta kun joku julkisesti raivoaa, että hallitus uhraa ihmisiä, voi nähdä, ettei ihminen voi hyvin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pelokkaat ja epävarmat ihmiset ovat alttiita mielen käärmeöljykauppiaiden houkutuksille. Yhteistä näille usein omaan asiaansa uskoville huuhaamaakareille on viesti, ettei ihmisille kerrota totuutta ja järjestäytyneeseen yhteiskuntaan luottaminen on virhe.

Suurin osa näistä on tuontitavaraa muualta. Jotkut kertovat pandemian olevan huijaus, toiset taas ajattelevat sen olevan alku maailmanvallankumoukselle, jossa Trump, Putin ja Xi yhdessä johtavat maailman kansallisvaltiot uuteen kukoistukseen.

Viikkojen vieriessä tulemme varmaankin näkemään jos jonkinlaista maailmanlopun meininkiä.

Käynnissä on myös maailmanlaajuinen syyttelypeli, jossa syytä sysitään jonkun muun niskoille. Kiinasta levitetään väitteitä, että virus olisi tuotu Wuhaniin yhdysvaltalaissotilaiden toimesta. Toisaalta Kiina sitten lähettää suurieleisesti apua muun muassa Italiaan. Saman ovat tehneet Venäjä ja Kuuba. Trump puolestaan puhuu harkitusti ulkomaisesta, kiinalaisesta viruksesta.

Näitä jälkipelejä siitä, kuka teki mitä ja kuka jätti tekemättä, käydään vielä pitkään. Erityisesti jäsenmaiden keskinäiseen apuun kyvytön EU joutuu miettimään tarkasti, että miten tässä näin kävi.

Venäjä on myös tarttunut tilaisuuteen, ja sieltä on suunnattu länteen aktiivista informaatiovaikuttamista. Nykyinen tilanne antaa runsaasti mahdollisuuksia edistää Venäjän tavoitetta heikentää länsimaiden sisäistä ja keskinäistä luottamusta.

Väitteitä ovat muun muassa, että Nato on luonut viruksen, EU hajoaa tämän takia, yksittäiset maat romahtavat ja demokraattinen päätöksenteko estää viruksen torjunnan.

Toisaalta on myös levitetty väitteitä viruksen vaarattomuudesta. Epidemian on kerrottu olevan sotilasoperaatio, jolla Natoon kriittisesti suhtautuneita eliminoidaan. Muun muassa Johan Bäckman esitti tämän väitteen venäläisen median haastattelussa.

Venäjän viestejä toistava MV-lehti on tällä hetkellä täynnä tarinoita siitä, miten länsimaat ovat romahtamassa ja hallitukset kyvyttömiä toimimaan. Tavoitteena on kääntää ihmisten huolet ja pelot vallitsevaa yhteiskuntajärjestystä vastaan.

Syntipukkien etsiminen pahoihin tapahtumiin onkin ikävän tyypillistä ihmisluonteelle. Olen jo nähnyt paikkakunnan FB-ryhmässä uumoilua, missä joku tartunnan saanut asuu. Uusmaalaisten matkustaminen muualle Suomeen herätti kovia reaktioita.

Keskeisenä asiantuntijaelimenä päätöksenteossa mukana olevan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vihaaminen ja vähätteleminen tuntuu puolestaan muodostuneen joillekin tavaksi ottaa tilannetta haltuun.

Elämme nyt kriisissä, josta selviäminen edellyttää jokaiselta omakohtaista panosta. Kysymys on paitsi ohjeiden noudattamisesta myös siitä, että yrittää pitää oman tilannekuvan kirkkaana ja luottamuksen korkealla. Se ei ole helppoa, koska kriisioloissa tilanteita johdetaan ja päätöksiä tehdään nopeasti ja vaillinaisin tiedoin. Se tarkoittaa kaikilla tasoilla tehtäviä virheitä.

Jos tämä olisi helppoa ja suoraviivaista, tämä ei olisi kriisi. Mutta tästäkin selvitään.

 

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kirjoittaja on joensuulainen turpobloggari ja tietokirjailija sekä kotimaisen sekä kansainvälisen politiikan penkkiurheilija.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi