Perjantai, 29.5.2020 
Oliver, Olivia, Oiva
Kotimaa

Työmatkaliikenteen rajoittamisesta Lapissa tuli hankalasti yhteen sovitettava pulma – perjantaille kaavailtu hallituksen neuvottelu asiasta siirtyi, koska valmistelutyö on vielä kesken

  • STT
Työmatkaliikenteen rajoittaminen Lapissa on osoittautunut hankalaksi kysymykseksi, joka vaatii jatkovalmistelua. Hallituslähteistä arvioitiin perjantaina STT:lle, että asia vaatii vielä erilaisten näkemysten yhteensovittamista.

Hallitus kertoi maanantaina, että pohjois- ja länsirajalla joudutaan rajoittamaan lähiviikkoina myös työmatkaliikennettä, jotta muista maista ei kulkeutuisi koronavirusta Suomeen. Tähän asti rajan on voinut ylittää työn tai esimerkiksi pakottavan perhesyyn takia.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä sanoi perjantaina aamupäivällä STT:lle, että hallitus yrittää löytää asiaan kompromissia pikaisesti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Hallitus hakee ratkaisua, joka ehkäisee epidemian leviämistä ja turvaa hoitokapasiteettimme, mutta ei liiaksi hankaloita pohjoisessa työssäkäyntialueen toimintaa, Pimiä sanoi.

Pimiä arvioi, että virkamiesten valmistelutyö oli loppusuoralla.

Hallituslähteistä kerrottiinkin aamupäivällä STT:lle, että hallituksen oli määrä neuvotella rajaliikenteen rajoittamisesta vielä samana päivänä, mutta iltapäivällä valtioneuvoston kanslian viestinnästä ilmoitettiin, että neuvotteluja ei käydä, sillä asian valmistelu on kesken. Uudesta neuvotteluaikataulusta ei kerrottu.

Ruotsi ja Norja suhtautuneet kriittisesti

Tieto työmatkaliikenteen rajoittamisesta on vakavoittanut terveydenhoidon ammattilaiset Ruotsin puolella rajaa, sillä maan terveydenhuolto on riippuvainen Suomen puolelta töissä käyvistä hoitajista ja lääkäreistä.

Suomen hallituksen huolena taas on taudin leviäminen Ruotsista ja muista naapurimaista Suomeen. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi maanantaina, että pohjoisen niukkaa terveydenhoitokapasiteettia ei voi riskeerata, joten rajoituksia jopa työmatkaliikenteeseen joudutaan tekemään.

Ruotsi on valinnut Suomea löysemmän linjan taudin torjumisessa, mikä myös huolettaa.

–  Jos Suomessa saadaan tiukoilla rajoitustoimilla rajoitettua viruksen etenemistä, on tietysti ikävä, jos Ruotsista tulee tartuntoja, hallituslähteistä kuvailtiin STT:lle.

Terveydenhuoltohenkilökunnan lisäksi Suomen ja Ruotsin rajan ylittää säännöllisesti esimerkiksi teollisuuden ja kaupan alan työntekijöitä. Osa heistä työskentelee huoltovarmuuden ja kannalta tärkeissä tehtävissä.

Pimiän mukaan keskusteluja on käyty Ruotsin ja Norjan suuntaan. Maat ovat hänen käsityksensä mukaan suhtautuneet kriittisesti siihen, että työmatkaliikennettä rajoitettaisiin. Esimerkiksi Lapin Kansa kertoi keskiviikkona, että Ruotsin pohjoisosan Norrbotten tarjoutuu ottamaan Suomen Lapista tehohoitopotilaita, jos raja pidetään auki Ruotsissa työssä käyville hoitajille ja lääkäreille.

Tilanteen tekee vaikeaksi myös se, että kyse on myös diplomatiasta ja pohjoismaisesta yhteistyöstä.

–  Jos tulisi täyskielto (rajanylityksille), se poikkeaisi tällaisesta yhteispohjoismaisesta linjasta, kuvaili eräs hallituslähde STT:lle.

Lapin kuntajohtajat laittaisivat rajan kiinni

Lapin kuntajohtajat haluavat Ruotsin rajan kiinni muulta kuin sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalta, kertoo Lapin liitto tiedotteessaan.

Lapin liitto perustelee kantaansa sillä, että Suomi ja Ruotsi ovat valinneet hyvin erilaisen strategian koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen suhteen. Tämän vuoksi maiden eriävillä koronaepidemiaa hidastavilla toimilla on vaikutusta juuri Lapin maakunnassa.

Lapin kuntajohtajat ja Lapin maakuntaliitto ovat huolissaan Ruotsissa työssä käyvien ihmisten turvallisuudesta.

Rajan sulkemisesta huolimatta tavaraliikenne saisi Lapin liiton mukaan jatkua normaalisti.

Suomesta käy Ruotsissa noin 200 sosiaali- ja terveysalan työntekijää

Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi arvioi, että Ruotsissa työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollon piirissä noin 200 Lapista matkaavaa suomalaista.

– Käytännössä Ruotsissa työssäkäyvien pitäis olla töiden ulkopuolella pelkästään kotona ikään kuin karanteenissa.

Riipi myös haluaa, että Ruotsissa hoidetaan työolot kuntoon suomalaisten työntekijöiden osalta.

Yleisesti Riipi jakaa kiitosta Suomen hallituksen päätöksille.

– Uudenmaan sulkeminen oli äärimmäisen hyvä asia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa