Perjantai, 29.5.2020 
Oliver, Olivia, Oiva
Kotimaa

Koronaan kuolleiden määrä nousi kolmella Suomessa, sairaaloissa aiempaa enemmän koronapotilaita

  • STT
  • Jussi Nukari / Lehtikuva

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa 28 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Kuolleiden määrä nousi vuorokaudessa kolmella, ja näistä kaikki tapahtuivat Helsingin yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueella. Alueella on todettu 20 koronaviruskuolemaa.

Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella kuolemantapauksia on kuusi.

Sairaalahoidossa on 209 potilasta, joista tehohoidossa on 76. Lauantaina kerrottiin, että sairaalahoidossa on 187 potilasta, joista tehohoidossa oli 73.

Testattuja näytteitä on 31 700 ja laboratoriovarmistettuja tapauksia 1 927. Määrä kasvoi lauantaista 45 tartunnalla.

THL:n mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on varmistunut 1 189 koronatartuntaa.  Pirkanmaalla tartuntoja on 128, Varsinais-Suomessa 102, Keski-Suomessa 78 ja Pohjois-Pohjanmaalla 73.

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla on varmistunut vain seitsemän tartuntaa. Sama on tilanne myös Itä-Savossa ja Ahvenanmaalla.

 

Korona on levinnyt hoivakoteihin

 

Espoossa sijaitsevassa yksityisessä hoivakodissa kolme asukasta on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, kertoo Yle. Tiedon vahvistaa Ylelle Espoon perusturvajohtaja Juha Metso.

Sairastuneiden joukossa on Ylen mukaan myös hoitohenkilökuntaa.

Metso kertoo, että virustartuntoja on Espoossa todettu kahdessa hoivakodissa, joista toinen on kaupungin omistama.

Viime päivinä on kerrottu tartunnoista Attendon ja Mehiläisen hoivakodeissa. Esperi Caren puolella tartuntoja on todettu Ylen mukaan työntekijöillä.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä kertoi perjantaina, että alueen hoivakodissa kolme iäkästä ihmistä on kuollut koronavirukseen. 

THL:n tietojen mukaan Kiuruvedellä on varmistunut 12 koronavirustartuntaa.

THL:n pääjohtaja esitti hybridimallia HS:ssä

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan mukaan Suomessa olisi mahdollista siirtyä uudenlaiseen strategiaan koronavirusepidemian päihittämiseksi. Helsingin Sanomien haastattelussa asiaa kommentoinut Tervahauta sanoo, että Suomessa olisi kesällä mahdollista siirtyä niin sanottuun hybridimalliin.

Tämä hybridistrategia tarkoittaisi sitä, että ensin hidastetaan viruksen leviämistä riittävästi, sitten aletaan purkaa rajoituksia asteittain ja pidetään samalla virus aisoissa. Se onnistuu laajalla testaamisella, tartuntaketjujen nopealla jäljittämisellä ja altistuneiden tehokkaalla eristämisellä.

– Meillä on ajatus, että ikkuna voisi olla auki tällaiselle hybridimallille. Että se olisi vielä Suomen oloissa mahdollinen, Tervahauta sanoo.

Tervahaudan mukaan kyse on Suomen oloihin sovellettuna mallista, jota on toistaiseksi menestyksekkäästi käytetty esimerkiksi Etelä-Koreassa ja Singaporessa. Molemmissa maissa yhteiskunta on pysynyt selvästi enemmän auki kuin Euroopassa ja viruksen leviämistä on onnistuttu patoamaan.

Tervahauta on keskustellut ajatuksistaan sosiaali- ja terveysministeriön, mutta ei suoraan hallituksen kanssa. Suomen linjasta päättää hallitus.

Hybridistrategiaa Twitterissä kommentoineen THL:n terveysturvallisuusjohtajan Mika Salmisen mukaan vielä kuukausi sitten ei tähän olisi ollut realistisia edellytyksiä.

– Kaikki aikanaan – vielä kuukausi sitten ei tähän olisi ollut realistisia edellytyksiä – nyt palikat alkavat olla vähitellen kohdallaan. Yhdessä ulos halvaustilasta, Salminen kirjoittaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa