Maanantai, 13.7.2020 
Joel, Ilari, Lari
Kotimaa

Tänään vietetään selkokielen päivää – useampi kuin joka kymmenes suomalainen hyötyy selkokielestä

  • Anna Dannenberg
  • Marko Puumalainen
Selkokielellä ilmestyy monenlaisia kirjoja. Kirjastovirkailija Anja Väisänen esittelee Joensuun pääkirjaston selkokirjahyllyä, josta löytyy esimerkiksi selkokielinen Kalevala. Selkokielellä ilmestyy monenlaisia kirjoja. Kirjastovirkailija Anja Väisänen esittelee Joensuun pääkirjaston selkokirjahyllyä, josta löytyy esimerkiksi selkokielinen Kalevala.

Tänään torstaina 28. toukokuuta vietetään ensimmäistä kertaa kansainvälistä selkokielen päivää.

Selkokieli on kielimuoto, joka on vielä helpompaa kuin hyvä yleiskieli. Siinä asiat kerrotaan selvästi ja yksinkertaisesti, ja käytetään helppoja lauseita ja tuttuja sanoja.

Selkokieltä tarvitsee Suomessa arviolta 650 000–750 000 ihmistä, siis useampi kuin joka kymmenes suomalainen. Selkokielen tarve voi liittyä esimerkiksi lukivaikeuteen, muistisairauteen tai kehitysvammaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Selkokieli auttaa myös monia maahanmuuttajia, jotka vasta opettelevat suomen kieltä.

 

Selkokieltä kehittää Suomessa Selkokeskus, joka on osa Kehitysvammaliittoa.

Myös monet muut ovat mukana yhteistyössä, niin että kaikilla ihmisillä olisi mahdollisuus tietoon ja osallisuuteen, Selkokeskus kertoo tiedotteessa.

Yksi tärkeä selkokielen edistäjä Suomessa on Satakunnan sairaanhoitopiiri. Sen potilasohjeet ja potilaille tarkoitetut verkkosivut ovat kaikki selkokielisiä.

– Sairaalan kieli on usein niin vaikeaa, että sairastunut ihminen ei aina ymmärrä sitä. Siksi haluamme kertoa asioista selkokielellä. Meidän tehtävämme on kertoa asiat potilaille selkeästi ja ymmärrettävästi, sanoo Satasairaalan selkokielikoordinaattori Riikka Törnroos.

Myös Kela on jo monta vuotta tarjonnut selkokielistä tietoa sekä verkkosivuillaan että painetuissa esitteissä.

 

Selkokielellä ilmestyy monenlaisia kirjoja sekä sanomalehti Selkosanomat ja aikakauslehti Leija. Yle tekee televisioon ja radioon selkokielisiä uutisia.

Myös Karjalainen julkaisee omilla verkkosivuillaan selkokielisiä juttuja. Se on Suomen ainoa päivittäin ilmestyvä sanomalehti, joka julkaisee säännöllisesti selkokielistä sisältöä.

Tällä hetkellä selkojuttuja ilmestyy Karjalaisen verkkosivuilla yksi viikossa. Selkokeskus on myöntänyt Karjalaisen selkojutuille virallisen selkotunnuksen.

Kaikki Karjalaisessa julkaistut selkojutut löytyvät osoitteesta karjalainen.fi/selko.

Tämä juttu on kirjoitettu selkokielellä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi