Lauantai, 31.10.2020 
Arto, Arttu, Artturi
Kotimaa

Itä-Suomen syyttäjäalue aloitti hyvin koronasta huolimatta - johtava syyttäjä Tom Söderlund kantaa huolta alueen elinvoimasta

  • Asta Tenhunen
  • Sami Kuusivirta
Tom Söderlund valittiin uudeksi Itä-Suomen johtavaksi aluesyyttäjäksi. Hän työskenteli aiemmin Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastossa. Tom Söderlund valittiin uudeksi Itä-Suomen johtavaksi aluesyyttäjäksi. Hän työskenteli aiemmin Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastossa.

Itä-Suomen syyttäjäalueen johtava aluesyyttäjä Tom Söderlund pelkää, että valtiontalouden heikentyminen koronavirusepidemian takia voi tietää haasteita myös oikeudenhoidon resursseille. Jos syyttäjien resurssit supistuisivat lähivuosina, se voisi kohdistua etenkin Itä-Suomeen.

Valtakunnansyyttäjänvirasto ja 11 paikallista syyttäjänvirastoa yhdistyivät viime syksynä yhdeksi syyttäjälaitos-virastoksi, jolle tuli Manner-Suomeen neljä syyttäjäaluetta. Muutos oli hallinnollisesti iso.

Uusi Itä-Suomen syyttäjäalue on alueista hajanaisin ja siihen kuuluu useita muuttotappiokuntia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Uudistuksessa koko henkilöstö jatkoi vanhoilla virkapaikoillaan. Lyhyellä aikavälillä henkilöstömääräänkään Itä-Suomessa ei tullut muutoksia, mutta miten on tulevaisuudessa? Se on alueen elinvoimaisuudesta kiinni, Söderlund sanoo.

- Siellä missä on ihmisiä, siellä tapahtuu. Syyttäjien työmäärä putoaa samaa tahtia, jos väestö vähenee, elinkeinoelämää hiipuu ja nuorten ikäluokkien määrä pienenee.

Silti Suomessa ei voida tuudittautua siihen, että vaativia syyteasioita käsiteltäisiin vain Helsingissä, vaan tarvetta erikoisosaamiselle on pitkin maata. Uudistuksen yhteydessä syyttäjälaitoksessa otettiin käyttöön uusi erikoissyyttäjäjärjestelmä, jossa syyttäjien erikoisosaamista voidaan hyödyntää koko Suomessa.

Syyttäjät ovat nykyään aluesyyttäjiä, erikoistuneita aluesyyttäjiä tai erikoissyyttäjiä. Erikoissyyttäjillä on erikoistumisalueet ja heitä voidaan käyttää valtakunnallisesti erityisen vaativien asioiden hoitamiseen.

Koko Suomessa syyttäjiä on 388, joista 50 on nimetty erikoissyyttäjiksi. Heistä vain neljä työskentelee Itä-Suomessa.

Itä-Suomessa on kolme erikoissyyttäjää Kuopiossa erikoisaloinaan talousrikokset, ympäristörikokset sekä huumausainerikokset. Mikkelissä on erikoissyyttäjä erikoisalanaan seksuaalirikokset ja lähisuhdeväkivalta.

Söderlund muistuttaa, että osa syyttäjistä on erikoisosaajia, mutta ei ole halunnut ottaa valtakunnallisia vastuita, jotka voisivat lisätä matkapäiviä työssä.

Syyttäjälaitosuudistusta Söderlund pitää toimivana jo tähän mennessä saatujen kokemusten pohjalta.

- Tuloskuntomme on säilynyt eikä ruuhkautumista ole. Koronaviruksen takia henkilöstössämme ei ole ollut ainoatakaan sairastumista eikä myöskään karanteenissa olemista, Söderlund kertoo.

Kun tuomioistuimet alkoivat peruuttaa istuntoja, se vaikutti syyttäjiinkin. He ovat kuitenkin voineet tehdä syyteharkintoja valmiiksi etätöissä.

- Syyttäjämme ovat viime kuukausina toimittaneet isot määrät haastehakemuksia käräjäoikeuksiin, joten ruuhka ja paine ovat siellä.

Söderlundin toimipiste on Lahdessa, mutta hän sanoo koronatilanteen vahvistaneen uskoa paikkariippumattomaan työhön.

- Sähköisiä kokouksia, sidosryhmien tapaamisia ja jopa käräjiä voidaan hoitaa etänä. Kun tekniset valmiudet ovat kunnossa, toivon, että tästä jää päälle paljon uudenlaista ajattelua siitä, miten töitä voidaan tehdä.

Söderlund muistuttaa, etteivät etäkokoukset ole vain ajansäästöä, vaan myös ympäristöteko.

Uudistus: Syyttäjälaitos

Syyttäjälaitos muodostuu nykyään keskushallintoyksiköstä eli valtakunnansyyttäjän toimistosta. Valtakunnansyyttäjänä toimii Raija Toiviainen.

Syyttäjälaitos on lisäksi jaettu neljään syyttäjäalueeseen ja Ahvenmaahan.

Itä-Suomen syyttäjäalue menetti samalla keskuspaikkansa Savosta, jossa johtava syyttäjä on ollut aiemmin Kuopiossa ja viimeksi Mikkelissä. Uuden Itä-Suomen syyttäjäalueen johtava aluesyyttäjä ja postiosoite ovat nyt Lahdessa.

Itä-Suomen syyttäjäalueeseen kuuluvat Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Etelä-Karjala, Kymenlaakso ja Päijät-Häme.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi