Tiistai, 26.1.2021 
Joonatan
Kotimaa

Yön uutiskooste: Vuokralaisilta vaaditaan yhä useammin henkilötakaajaa, Yhdysvaltojen koronatartunnoissa uusi päiväennätys

  • STT
  • Tanja Kuisma

Yliopistot: Opiskelijavalintaperusteiden muuttamisessa on toimittu niin oikein kuin poikkeusoloissa on ollut mahdollista

Yliopistot kokevat toimineensa kevään opiskelijavalintaperusteiden muuttamisessa niin oikein kuin erittäin haastavissa poikkeusoloissa on ollut mahdollista, selviää yliopistojen yhteisestä selvityksestä.

STT sai nähtäväkseen yliopistojen opetus- ja kulttuuriministeriölle (OKM) tekemän selvityksen. Selvitys liittyy eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan tulleisiin lukuisiin kanteluihin, jotka liittyvät valintakriteerien muuttamiseen kesken hakuprosessin.

Yliopistojen mielestä valintaperusteiden muuttamiselle on ollut koronavirusepidemian vuoksi riittävän painavat perusteet.

Uutissuomalainen: Vuokralaisilta vaaditaan yhä useammin henkilötakaajaa

Yhä useampi vuokranantaja vaatii vuokralaiselta henkilötakaajan, joka ottaa vastuulleen vuokralaisen mahdollisesti aiheuttamat taloudelliset vahingot, kertoo Uutissuomalainen.

Niin sanottua omavelkaista takausta vaativat etenkin yksityiset vuokranantajat.  Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes kertoo jutussa, että henkilötakausta on alettu käyttää etenkin, jos vuokralaisella on maksuhäiriömerkintöjä. Henkilötakaajaa voidaan vaatia vuokravakuuden lisäksi tai sen sijaan.

Kuluttajaliitto ja Vuokralaiset ry puolestaan suhtautuvat takauksen vaatimiseen kriittisesti. Niiden mukaan se asettaa vuokralaiset eriarvoiseen asemaan.

Kuluttajaliitto suositteleekin etsimään ensisijaisesti asuntoa, johon ei vaadita takausta.

Parilla tuhannella kotitaloudella on yhä sähköt poikki Itä-Suomessa

Itä-Suomessa noin 2 000 kotitaloutta oli yhä ilman sähköä aamuneljän jälkeen perjantaina. Energiateollisuuden kartan mukaan sähköjä oli yhä poikki erityisesti paikoin Pohjois-Karjalan alueella.

Tiistaista keskiviikkoaamuun riehunut Päivö-myrsky katkoi sähköt laajimmillaan peräti sadaltatuhannelta taloudelta. Sähkökatkoja esiintyi erityisesti Savon maakunnissa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan suurimmassa osassa Suomea ei ole perjantaina voimassa säävaroituksia. Pohjois-Pohjanmaalla on kuitenkin voimassa varoitus rajusta ukonilmasta.

Sateet pyyhkäisevät Suomen yli viikonlopun aikana

Useat sadealueet kulkevat Suomen läpi viikonlopun aikana, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso STT:lle.

Tänään sää voi muuttua etelässä jo poutaisemmaksi sateiden siirtyessä maan keskiosiin ja pohjoiseen.

Lämpötilat nousevat etelässä ylimmillään 20 asteeseen. Pohjoisosissa jäädään lähemmäs 15 astetta.

Sää jatkuu koko viikonlopun ajoittain sateisena. Sateet muuttuvat yhtenäisemmiksi lauantaina ja sunnuntaina.

Yhdysvalloissa todettiin vuorokaudessa yli 53 000 koronavirustartuntaa - edeltävän päivän ennätys meni heti rikki

Yhdysvalloissa on todettu yli 53 000 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden sisällä. Asia selviää baltimorelaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannasta.

Torstain luku on uusi päiväkohtainen ennätys. Aikaisempi vuorokausiennätys on edeltävältä päivältä.

Koronavirustartunnat ovat viime aikoina lisääntyneet maassa merkittävästi.

Yhdysvalloissa on tilastoitu yli 2,7 miljoonaa koronavirustartuntaa ja yli 128 000 virukseen liittyvää kuolemaa. Maassa on vahvistettu eniten tartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia koko maailmassa. (Lähde: AFP)

Texasilaisten on alettava käyttää kasvosuojia julkisilla paikoilla koronatartuntojen lisääntyessä

Yhdysvalloissa Texasin osavaltion kuvernööri on määrännyt ihmiset käyttämään kasvomaskia julkisilla paikoilla. Määräys koskee piirikuntia, joissa on vahvistettu ainakin 20 koronavirustartuntaa. Asiasta kertoo muun muassa Washington Post.

Guardian kirjoittaa, että republikaanikuvernööri Greg Abbott on aiemmin vastustanut pakollista maskien käyttöä.

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet viime aikoina merkittävästi muun muassa Texasissa. Uutistoimisto AFP:n mukaan osavaltiossa on todettu yhteensä yli 175 000 tartuntaa. Yhdysvalloissa on yhteensä tilastoitu yli 2,7 miljoonaa tartuntaa.

Seurapiirijulkimo Ghislaine Maxwellille useita syytteitä alaikäisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä - jopa 35 vuoden tuomio mahdollinen

Brittiläistä seurapiirijulkimoa Ghislaine Maxwellia vastaan on nostettu useita alaikäisten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä syytteitä Yhdysvalloissa, kertoo muun muassa uutiskanava CNN. Maxwell, 58, on epäiltynä edesmenneeseen liikemieheen Jeffrey Epsteinin liittyvässä rikostutkinnassa.

Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI pidätti Maxwellin torstaina. New Yorkissa liittovaltion syyttäjien Maxwellia vastaan nostamat syytteet liittyvät esimerkiksi epäiltyyn alaikäisten tyttöjen houkutteluun ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön vuosina 1994–1997.  CNN:n mukaan Maxwellia voi odottaa jopa 35 vuoden vankeustuomio.

Maxwell on aiemmin kiistänyt osallisuutensa Epsteinin epäiltyihin rikoksiin. Epstein kuoli vankisellissään New Yorkissa viime elokuussa, kun hän odotti oikeudenkäynnin alkamista.

Manchester City rökitti sarjamestari Liverpooliin

Englannin Valioliigassa toista sijaa pitävä Manchester City oli vauhdissa torstain myöhäisillan jalkapallo-ottelussa, kun se rökitti Liverpoolin 4–0. Liverpool on jo aiemmin varmistanut Valioliigan mestaruuden.

Ensimmäinen puoliaika päättyi 3–0. Kevin De Bruyne avasi Cityn maalitilin rangaistuspotkusta 25. minuutilla. Raheem Sterling ohjasi pallon entisen joukkueensa verkkoon 35. minuutilla. Maalinteossa onnistui myös Phil Foden.

Toisella puoliajalla Liverpool teki oman maalin.

Tappio Citystä on Liverpoolille vasta tämä kauden toinen.

Real Madrid harppoi neljän pisteen etumatkalle

Espanjaan jalkapalloliigassa Real Madrid otti tiistai-iltana suuren askeleen kohti sarjan voittoa. Se on nyt neljä pistettä edellä toisena olevaa Barcelonaa.

Real Madrid voitti illan ottelussa sarjassa kuudentena olevan Getafen 1–0.

Toisen jakson loppupuoliskolla Real Madrid sai rangaistuspotkun taklauksen takia. 79. minuutilla Sergio Ramos upotti pallon maalin oikeaan alakulmaan.

Sarjassa on jäljellä enää viisi kierrosta. Getafen kohtaamisen arvioitiin aiemmin olevan Realille kaikkein haastavin jäljellä olevista otteluista.

Realin neljän pisteen etumatka on suurin Barcelonasta sitten syyskuun. Joukkueet ovat pelanneet nyt yhtä monta ottelua. (Lähde: AFP)

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi