Keskiviikko, 25.11.2020 
Kaija, Kaisa, Katri
Kotimaa

Yön uutiskooste: Seksuaalirikoslain uudistusta koskeva mietintö julkaistaan tänään, yli viikon pelastusaluksella olleet siirtolaiset pääsevät maihin Sisiliassa

  • STT
  • Giovanni Isolino
Yli viikon Välimerellä pelastusaluksella jumissa olleet siirtolaiset ovat aloittaneet maihinnousun Italian Sisiliassa. Yli viikon Välimerellä pelastusaluksella jumissa olleet siirtolaiset ovat aloittaneet maihinnousun Italian Sisiliassa.

Seksuaalirikoslain uudistusta koskeva mietintö julkaistaan

Seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistusta valmistellut työryhmä luovuttaa tänään mietintönsä oikeusministerille. Samalla oikeusministeriö julkistaa mietinnön.

Asiantuntijoista koostuvan työryhmän tehtävänä on ollut muun muassa valmistella säännökset, joilla vahvistetaan suostumuksen asemaa raiskauksen tunnusmerkistössä. Raiskauksena rangaistavaksi olisi tulossa sellainen sukupuoliyhteys, joka tapahtuu vastoin toisen ilmaisemaa tahtoa.

Raiskaus ei siis enää edellyttäisi väkivaltaa tai sen uhkaa, vaan rikokseksi voitaisiin katsoa sukupuoliyhteys, joka tapahtuu ilman suostumusta.

Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia

United Brotherhoodia koskevassa laajassa oikeudenkäynnissä käsitellään tänään syyttäjän vaatimusta rangaistusten koventamisesta. Syyttäjä vaatii osalle syytetyistä ankarampia rangaistuksia sillä perusteella, että rikokset on tehty osana järjestäytynyttä rikollisryhmää.

Rangaistuksen koventamista vaaditaan ryhmän johtajan lisäksi noin parillekymmenelle syytetylle.

Rikoslaissa on määritelty viisi perustetta koventaa rangaistusta. Mainitun lisäksi esimerkiksi rikoksen suunnitelmallisuus ja aiempi samankaltainen rikollisuus ovat rikoslain tuntemia koventamisperusteita.

USU-gallup: Liki puolet suomalaisista siirtäisi autoilun verotusta enemmän käyttöön perustuvaksi

Liki puolet suomalaisista siirtäisi autoilun verotusta ajoneuvon ostohinnasta enemmän sen käyttöön perustuvaksi, käy ilmi Uutissuomalaisen teettämästä gallupista.

Vastaajista 47 prosenttia vastasi kyllä kysymykseen ”Pitäisikö autoilun verotusta mielestäsi siirtää auton ostohinnasta nykyistä enemmän auton käyttöön perustuvaksi?”. Kolme kymmenestä vastasi ei, loput eivät osanneet kertoa kantaansa.

Tietoykkösen tekemään verkkokyselyyn vastasi 16.–18. kesäkuuta 1 000 suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kuusamossa paloi viiden asunnon rivitalo - asukkaat evakuoitiin

Kuusamossa Pohjois-Pohjanmaalla on palanut viiden asunnon rivitalo, kertoo Oulu-Koillismaan pelastuslaitos. Rakennus tuhoutui palossa täysin.

Talosta evakuoitiin noin kymmenen asukasta, päivystävä palomestari kertoo STT:lle. Tiedossa ei ole henkilövahinkoja.

Kuusamon sosiaalipäivystys on järjestänyt asukkaille tilapäismajoituksen.

Pelastuslaitos arvioi yhden aikaan yöllä, että jälkisammutustyössä kestää useita tunteja. Kivikirveentiellä syttynyttä paloa on ollut sammuttamassa yksiköitä Kuusamosta, Taivalkoskelta, Posiolta ja Sallasta. Palon syttymissyytä tutkitaan.

Yli viikon pelastusaluksella olleet siirtolaiset pääsevät maihin Sisiliassa

Yli viikon Välimerellä pelastusaluksella jumissa olleet siirtolaiset ovat aloittaneet maihinnousun Italian Sisiliassa, kertoo avustusjärjestö SOS Mediterranee Twitterissä.

Ocean Viking -aluksella oli noin 180 ihmistä. Kyydissä olleiden ihmisten on määrä siirtyä 14 päivän karanteeniin toiselle, Italian valtion vuokraamalle alukselle.

Aluksella on ollut ihmisiä muun muassa Pohjois-Afrikasta, Pakistanista, Eritreasta ja Nigeriasta. Siirtolaiset olivat lähteneet Libyasta.

Avustusjärjestön operoima Ocean Viking pelasti siirtolaiset neljässä eri operaatiossa 25. ja 30. kesäkuuta.

USA haluaa pois maasta ulkomaalaiset opiskelijat, jotka suorittavat kurssinsa verkossa

Yhdysvallat on ilmoittanut, että ulkomaalaiset opiskelijat eivät saa jäädä maahan, jos opiskelijan kaikki kurssit suoritetaan syksyllä verkossa koronavirusepidemian takia. Asiasta ilmoitti Yhdysvaltain maahanmuutto- ja tulliviranomainen ICE.

Jos F-1-viisumin tai M-1-viisumin saaneen opiskelijan kaikki kurssit ovat verkkokursseja, tulee opiskelijan joko poistua maasta tai esimerkiksi siirtyä kouluun, jossa järjestetään myös lähiopetusta, ICE:n lausunnossa sanotaan.

Suurin osa opinahjoista Yhdysvalloissa ei ole vielä kertonut suunnitelmistaan syksyn opetuksen suhteen. (Lähde: AFP)

CNN: Brasilian presidentti testattiin koronaviruksen varalta

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on testattu koronaviruksen varalta. Presidentti kertoi uutiskanava CNN:n mukaan, että lisäksi hänen keuhkonsa kuvattiin.

Mediatietojen mukanaan Bolsonarolla olisi ollut kuumetta, mutta hänen tiedottajansa ei vahvistanut asiaa CNN:lle.

Bolsonaro on aiemmin vähätellyt viruksen vakavuutta. Hän on muun muassa verrannut sitä tavalliseen flunssaan.

CNN:n mukaan kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Bolsonaro on testattu koronaviruksen varalta.

Evertonin oma maali toi Tottenhamille kapoisen voiton - Tottenhamin pelaajat riitelivät keskenään

Englannin Valioliigassa Evertonin puolustaja Michael Keanesta pongahtanut oma maali toi Tottenhamille niukan 1–0-voiton maanantain myöhäispelissä.

Voitto oli tahattomuudestaan huolimatta Tottenhamille tärkeä, sillä sen myötä joukkue nousi sarjataulukossa kahdeksanneksi ja pystyy pitämään haaveensa europelipaikasta elossa.

Pelin ainoa maali syntyi 24. minuutilla. Tauon alkaessa huomiota herätti Tottenhamin pelaajien keskinäinen riitely, kun maalivahti ja joukkueen kapteeni Hugo Lloris töni ja sätti hyökkääjä Son Heung-minia. Joukkueen muiden pelaajien piti lopulta erottaa parivaljakko toisistaan.

Lloris sanoi pelin jälkeen välikohtauksen syyksi sen, että Son menetti ensimmäisen jakson lopulla pallon vaarallisesti Evertonin hyökkääjälle Richarlisonille. (Lähde: AFP)

Moisanderin Werder Bremen pelaa ensi kaudella pääsarja Bundesliigassa

Suomalaispuolustaja Niklas Moisanderin Werder Bremen pelaa ensi kaudella Saksan pääsarja Bundesliigassa. Joukkue varmisti paikkansa pääsarjassa myöhään maanantaina, kun se pelasi 2–2-tasapelin Heidenheimia vastaan Bundesliigan liigakarsinnassa.

Otteluparin ensimmäinen osa päättyi Bremenissä maalittomana, joten Bremen nappasi paikkansa vierasmaalien turvin. Heidenheim pelaa ensi kaudella sarjaporrasta alempana 2. Bundesliigassa.

Moisander oli maanantai-illan ottelusta sivussa saatuaan avausosassa punaisen kortin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi