Tiistai, 22.9.2020 
Mauri
Kotimaa

Valtiovarainministeriön on määrä saada valmiiksi ehdotuksensa ensi vuoden budjetiksi – neuvotteluissa etsitty keinoja esimerkiksi vientiteollisuuden auttamiseksi

  • STT
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen arvioi ensi vuoden budjetin alijäämäksi 5–7 miljardia euroa niillä ennusteilla, jotka tällä hetkellä voidaan tehdä. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa Valtiovarainministeri Matti Vanhanen arvioi ensi vuoden budjetin alijäämäksi 5–7 miljardia euroa niillä ennusteilla, jotka tällä hetkellä voidaan tehdä. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Valtiovarainministeriö jatkaa valtion ensi vuoden budjetin viilaamista tänään Helsingin Säätytalolla valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) johdolla. Ministeriön on määrä saada ehdotuksensa valmiiksi iltapäivään mennessä, jonka jälkeen siitä kerrotaan tiedotustilaisuudessa.

Valtiovarainministeriö neuvottelee ehdotuksen pohjalta seuraavaksi muiden ministeriöiden kanssa. Hallitus linjaa budjetista niin sanotussa budjettiriihessään syyskuun puolivälissä. Budjetti käsitellään ja hyväksytään eduskunnassa myöhemmin syksyllä.

Budjetin laatimisen tekee vaikeaksi se, että kukaan ei tiedä, miten koronavirus lopulta Suomen ja maailman talouteen vaikuttaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ministeriön on tarkoitus etsiä neuvotteluissa muun muassa keinoja vientiteollisuuden auttamiseksi, kertoi Vanhanen tiistaina.

–  Suurin varjo ja epävarmuus liittyy viennin kehityksen kohtaloon, ja se on aihe, johon ilman muuta myös valtion pitää huomiota suunnata, mitä sille on tehtävissä, hän sanoi.

Erityisiä lisäelvytyspäätöksiä ei valtion vuoden 2021 talousarviossa Vanhasen mukaan tehdä. Budjetti on elvyttävä, koska ensi vuodelle siirtyy rahaa tältä vuodelta ja lisäksi Suomi on saamassa EU:n elvytyspaketista noin kolme miljardia euroa, joita hallitus voi käyttää vaikkapa raiteisiin.

–  Näiden yhteisvaikutus ensi vuonna on ainakin noin 0,5 prosenttiyksikköä kansantuotteesta eli merkittävä elvytys.

Mukana neuvotteluissa on kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) ja valtiovarainministeriön ylintä virkamiesjohtoa.

Vanhanen arvioi alijäämäksi 5-7 miljardia

Vanhanen arvioi ensi vuoden budjetin alijäämäksi 5–7 miljardia euroa niillä ennusteilla, jotka tällä hetkellä voidaan tehdä. Tämä pitää sisällään sen, että on jo palattu kehyksen määrittämään menotasoon.

–  Kehysmenojen tasoon palaaminen on tärkein konkreettinen mittari, jolla Suomi osoittaa markkinoille sen, että meidän sanaan voi luottaa, me toimimme pitkäjänteisesti ja kurinalaisesti.

Hallitukselta odotetaan reilun kuukauden kuluttua budjettiriihestä tymäköitäkin päätöksiä erityisesti työllisyystoimista ja toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Puolueilla on näistä erilaisia näkemyksiä, joten riihestä voi odottaa kipakkaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi