Tiistai, 19.1.2021 
Henri, Henna, Heikki
Kotimaa

Koronapandemia ei ole vaikuttanut suomalaisten lastentekosuunnitelmiin

  • STT
Kyselyn mukaan lasta toivovista naisista yhdeksän prosenttia ja miehistä kolme prosenttia kertoi lykänneensä asiaa pandemian takia. LEHTIKUVA / IRENE STACHON Kyselyn mukaan lasta toivovista naisista yhdeksän prosenttia ja miehistä kolme prosenttia kertoi lykänneensä asiaa pandemian takia. LEHTIKUVA / IRENE STACHON
Suomalaisten lastenhankintasuunnitelmat eivät ole juuri muuttuneet poikkeuksellisen pandemiavuoden johdosta. Asia selviää tuoreesta Taloustutkimuksen ja tiede- ja teknologiayritys Merckin tekemästä kyselystä.

Kyselyyn vastasi 1  046 ihmistä, joista 30 prosentilla oli ennestään lapsia. Sekä ensimmäistä lasta että lisää lapsia suunnitteli lähes yhdeksän kymmenestä vastaajasta.

Lasta toivovista naisista yhdeksän prosenttia ja miehistä kolme prosenttia kertoi lykänneensä asiaa pandemian takia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vastaajista vajaa kolmannes ilmoitti, ettei ylipäätään halua saada lapsia. Epävarmoja asiasta oli viidesosa miehistä ja neljäsosa naisista.

–  Syntyvyys on laskenut jyrkästi Suomessa viime vuosina, vaikka tänä vuonna tilastot ovatkin taas näyttäneet pientä kasvua, sanoo naistentautien ja synnytysten professori Terhi Piltonen tiedotteessa.

Piltosen mukaan keskustelussa olisi tärkeää muistaa, että keskustelu koskettaa sekä miehiä että naisia.

Kyselyssä kolmannes vastaajista oli sitä mieltä, että lapsia ei ole sopivan kumppanin puuttumisen takia. Miehistä näin koki peräti 44 prosenttia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi