Tiistai, 9.3.2021 
Auvo
Kotimaa

Yön uutiskooste: Koronasuman purkamiseen voi mennä tuomioistuimissa kolme vuotta, Montenegrossa jännitetään vaalien tulosta

  • STT
  • Savo Prelevic
Montenegrossa odotetaan sunnuntaisten parlamenttivaalien tulosta. Kuvassa DPS:n kannattaja. Montenegrossa odotetaan sunnuntaisten parlamenttivaalien tulosta. Kuvassa DPS:n kannattaja.

Koronasuman purkamiseen oikeusistuimissa voi mennä jopa kolme vuotta

Koronaviruspandemian aiheuttaman jutturuuhkan purkamiseen tuomioistuimissa voi mennä jopa kolme vuotta, Tuomioistuinvirasto arvioi.

Tuomioistuinviraston ylijohtaja Riku Jaakkola sanoo STT:lle, että tämäkin aika-arvio edellyttää sitä, että tuomioistuimille annetaan lisäresursseja.

Keväällä pahimpaan korona-aikaan suuri osa oikeuskäsittelyistä jouduttiin keskeyttämään. Huonoin tilanne on ollut käräjäoikeuksien rikosasioissa, joita oli keskeytyksissä pahimmillaan 6 000.

Libanonin presidentti Aoun ehdottaa maan julistamista sekulaariseksi

Libanonin presidentti Michel Aoun myönsi sunnuntaina maan olevan muutoksen tarpeessa ja ehdotti maan hallinnolle sekulaarista pohjaa.

Aoun arvioi sekulaarisen eli maallistuneen hallinnon olevan ainoa tapa suojella uskonnollista moniarvoisuutta ja luoda yhtenäisyyttä. Uutistoimisto AFP kuvailee nykyistä hallintomuotoa lahkomaiseksi.

Libanon tunnustaa 18 virallista uskonnollista lahkoa, ja maan parlamentin 128 paikkaa on jaettu tasan muslimien ja kristittyjen välillä. Tässä järjestelmässä muodostuneet hallitukset ovat ajautuneet herkästi poliittiseen umpikujaan.

Elokuun alussa Beirutin satamassa tapahtuneen jättiräjähdyksen jälkeen maassa on jälleen vaadittu laajasti poliittisia uudistuksia. Maan hallitus erosi alle viikko räjähdyksen jälkeen. (Lähde: AFP)

Wisconsinin kuvernööri kehottaa Trumpia jättämään Kenoshan-visiittinsä väliin

Wisconsinin kuvernööri Tony Evers pyytää Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia harkitsemaan uudelleen tiistaille suunniteltua Kenoshan-visiittiään.

Uutismedia Axiosin mukaan Evers kertoo kirjeessään olevansa huolissaan siitä, millainen vaikutus Trumpin läsnäololla olisi Kenoshalle ja Wisconsinin osavaltiolle. Hän arvioi Trumpin läsnäolon vaikeuttavan yhteisön toipumista.

Poliisi ampui noin viikko sitten Kenoshassa mustaihoista miestä selkään useita kertoja. Tapahtunutta seuranneissa laajoissa mielenosoituksissa on kuollut ainakin kaksi ihmistä.

Evers sanoo presidentin mahdollisen vierailun vaativan resursseja, joita kaivattaisiin kovasti toisaalla.

Portlandin pormestari: Trump on maassa purkautuneen vihan taustalla

Portlandin demokraattipormestari Ted Wheeler sanoi sunnuntaina Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin olevan syypää maassa esiintyvään vihaan ja vastakkainasetteluun.

Wheelerin mukaan Yhdysvallat on joutunut lähes neljän vuoden ajan sietämään Trumpin rasistisia hyökkäyksiä, seksistisiä puheita sekä maahanmuuttajiin ja toimittajiin kohdistuvia loukkauksia, ja nyt myös suurkaupunkien pormestareihin kohdistuvia solvauksia.

Wheelerin sunnuntainen kritiikki oli vastaus Trumpin Twitter-hyökkäyksiin, joissa hän muun muassa kutsui Wheeleriä sekopäiseksi.

Pormestarin sunnuntainen lehdistötilaisuus koski Portlandissa lauantaina paikallista aikaa tapahtunutta ampumista, jossa kuoli yksi ihminen. (Lähde: AFP)

Montenegrossa jännitetään vaalien tulosta - yhdistyessään oppositio voisi syrjäyttää hallitsevan puolueen

Montenegrossa valtapuolue Demokraattinen sosialistipuolue DPS ja oppositiopuolueiden koalitio ovat molemmat puhuneet sunnuntaisten parlamenttivaalien voitosta, kertoo uutissivusto Balkan Insight.

Kun äänistä oli laskettu vajaat 90 prosenttia, näytti DPS saavan parlamenttiin 29 paikkaa ja tiukasti oikeistolainen, serbimielinen liittouma 27 paikkaa. Kaikkiaan oppositiolle olisi uutissivuston mukaan menossa 41 parlamentin 81 paikasta.

Jos oppositio yhdistää voimansa, DPS voi menettää valta-asemansa ensimmäisen kerran lähes kolmeen vuosikymmeneen, kertoo uutistoimisto AFP.

Erittäin tiukkojen vaalien lopullisten tulosten odotetaan valmistuvan maanantain aikana.

Dallas ampaisemassa karkuun Coloradolta, Hintz onnistui maalinteossa

Jääkiekon NHL:ssä Dallas Stars on liukumassa Colorado Avalanchelta tavoittamattomiin pudotuspelien toisella kierroksella. Dallas voitti länsilohkon joukkueiden neljännen kohtaamisen luvuin 5–4 ja johtaa nyt ottelusarjaa 3–1. Jatkopaikka on Dallasilla enää yhden voiton päässä.

Dallas ampaisi avauserässä kolmen maalin johtoon, mutta Colorado alkoi pyrkiä rinnalle toisessa erässä. Colorado sai neljännen maalinsa Dallasin verkkoon vielä pelin viimeisellä minuutilla.

Suomalaispelaajista Roope Hintz teki Dallasille yhden maalin ja syötti toisen. Miro Heiskanen otti yhden syöttöpisteen.

Coloradon riveissä Mikko Rantaselle merkittiin yksi syöttöpiste.

Lyon valloitti viidennen kerran peräkkäin naisten Mestarien liigan

Ranskalainen Lyon voitti sunnuntaina jalkapallon naisten Mestarien liigan loppuottelussa saksalaisen Wolfsburgin maalein 3–1 (2–0). Espanjan San Sebastianissa pelatussa ottelussa Eugenie le Sommer ja Saki Kumagai veivät Lyonin karkumatkalle avausjaksolla, mutta Alexandra Poppin toisen jakson kavennus nosti Wolfsburgin toiveita.

Islantilainen Sara Björk Gunnarsdottir antoi viimeisen silauksen Lyonin mestaruudelle, kun hän teki loppulukemat pari minuuttia ennen täyttä aikaa. Lyonille Mestarien liigan voitto on jo viides peräkkäinen ja kaikkiaan seitsemäs.

Lyonin varamaalivahtina toimi suomalainen Katriina Talaslahti.

Tilaa Digi-Karjalainen viideksi viikoksi 7,90