Perjantai, 30.10.2020 
Eila
Kotimaa

Perussuomalaisten äänestäjäkunta miehistyi ja liikkui oikealle 2010-luvun aikana – vaalitutkimuksen mukaan äänestäjien mielipiteet eivät ole "massapolarisoituneet"

  • STT
Perussuomalaisten äänestäjät siirtyivät 2010-luvun aikana selkeästi kohti talousoikeistoa. Puolueen tukijoukko myös miehistyi vuosikymmenen aikana, mutta ei ollut muuttunut entistä maahanmuuttokielteisemmäksi.

Äänestäjien kantoja koskevat tiedot selviävät oikeusministeriön julkaisemasta eduskuntavaalitutkimuksesta. Sen tuorein, vuoden 2019 vaaleja käsittelevä osa, julkaistiin torstaina.

Tutkimus suoritettiin viidettä kertaa. Sen aineiston perusteella perussuomalaisten äänestäjäkunta liikkui eniten sijoittumisellaan taloudellisen oikeiston ja vasemmiston sisällä päättyneellä vuosikymmenellä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Vuonna 2011 perussuomalaisten kannatus pohjautui sekä vasemmistolaisiin että oikeistolaisiin äänestäjiin, jotka olivat arvoiltaan hyvinkin konservatiivisia. Tämän jälkeen perussuomalaisissa on tapahtunut siirtymää oikealle, raportissa kirjoitetaan.

Arvokartalla liikkuivat selkeästi myös vasemmistoliiton tukijat, jotka muuttuivat entistä vasemmistolaisemmiksi ja ennen kaikkea arvoliberaaleimmiksi.

Näistä kahdesta selvästä muutoksesta huolimatta äänestäjien näkemysten kärjistymisestä eli massapolarisaatiosta ei ole tutkimuksen mukaan merkkejä. Muiden puolueiden äänestäjissä muutokset olivat maltillisempia, vaikka vihreiden ja SDP:n kannattajat siirtyivät vuosikymmenen aikana hieman kohti talousvasemmistoa.

Perussuomalaisia lukuun ottamatta poliittiseen oikeistoon kuuluvien puolueiden tukijat muuttuivat aavistuksen arvoliberaaleimmiksi. Sen sijaan talouskannoiltaan he pysyivät suurin piirtein paikoillaan.

Perussuomalaiset miesten, vihreät naisten puolue

Tutkimuksen perusteella perussuomalaisten kannattajakunta on myös sukupuolittunut entisestään 2010-luvulla.

Viime vaaleissa puolueen kokonaiskannatus pysyi suurin piirtein ennallaan neljän vuoden takaiseen verrattuna, mutta se menetti kannatustaan kuusi prosenttiyksikköä kaikkien äänestäneiden naisten keskuudessa. Samalla se lisäsi saman verran suosiotaan miesäänestäjien parissa.

Keväällä 2019 perussuomalaisia äänesti 27 prosenttia miehistä mutta vain 10 prosenttia naisista. Miesten keskuudessa puolue oli selvästi suosituin. Toisena häämöttivät kokoomus ja SDP kumpikin 19 prosentin äänisaaliilla.

Eduskuntapuolueista ainoastaan vihreiden ja kristillisdemokraattien kannatus oli yhtä suuresti sukupuolittunutta kuin perussuomalaisten.

Vihreät kasvatti viime vaaleissa suosiotaan naisten keskuudessa kahdeksalla prosenttiyksiköllä 19 prosenttiin ja oli naisten suosituin puolue yhdessä SDP:n kanssa. Miesten parissa puolueen suosio laski viiteen prosenttiin, samalle tasolle RKP:n kanssa.

–  Kärjistetysti voi todeta, että perussuomalaiset on miesten puolue ja vihreät naisten puolue, tutkimuksessa tiivistetään.

Kristillisdemokraatit on tuplasti suositumpi naisten kuin miesten keskuudessa. Viime vaaleissa puoluetta äänesti kuusi prosenttia naisista ja kolme prosenttia miehistä.

Suomalaiset yhtä mieltä kehitys- ja tuloerojen pienentämisestä

Äänestäjien asenteita selvittävän osion mukaan perussuomalaisten äänestäjäkunta ei ollut keväällä 2019 sen maahanmuuttokielteisempi kuin 2011 vaaleissa.

Niiden välissä vuonna 2015 puolueen äänestäjät olivat tosin myönteisempiä maahanmuutolle ja monikulttuurisuudelle. Tutkimuksen mukaan tuolloin maahanmuutto ei kuitenkaan noussut laajemminkaan poliittisen agendan kärkeen.

–  Maahanmuuttovastaisuus on joka tapauksessa yhdistänyt puolueen äänestäjiä ja erottanut sen muista puolueista koko 2010-luvun, raportissa arvioidaan.

Viime vaaleissa puolueen kannattajat erottuivat muista myös EU-kriittisyydellään. Puolueen äänestäjistä kaksi kolmasosaa arvioi, että Suomen tulisi olla vähemmän sitoutunut Euroopan unioniin.

Maahanmuuttoon suhtautuivat positiivisimmin vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat, joista ainoina vähintään puolet tuki maahanmuuton lisäämistä nykyisestä. Samojen puolueiden tukijat olivat myös muita nihkeämpiä laskemaan verotusta.

Kaikkien puolueiden kannattajista yli puolet tuki ajatusta miesten ja naisten tasa-arvosta, tuloerojen tai maan eri alueiden kehityserojen pienentämisestä sekä siitä, että vähemmistöjen pitää mukautua suomalaisiin tapoihin ja perinteisiin.

Raportin tiedot äänestäjien kannoista perustuvat kyselytutkimukseen, joka suoritettiin viime eduskuntavaalien jälkeen. Tutkimuksen suoritti Taloustutkimus, ja siihen vastasi noin 1  600 äänioikeutettua suomalaista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi