Torstai, 28.1.2021 
Kalle, Kaarlo, Kaarle
Kotimaa

Joensuunkin ajama Porvoo-Kouvola-linjaus itäradan pohjaksi

  • STT, Ilkka Ritvanen
  • Jarno Artika

Porvoon ja Kouvolan kautta kulkeva reittivaihtoehto näyttää päihittäneen Porvoon, Kotkan ja Luumäen kautta kulkeneen reittivaihdon Helsingistä itään suuntautuvan raideyhteyden valmistelussa.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan itäisen suunnan raideyhteyden hankeyhtiöneuvotteluja jatketaan Porvoo-Kouvola-linjauksen pohjalta.

Ministeriön mukaan kuntien rahoitusosuus näyttää täyttyvän Porvoo-Kouvola-vaihtoehdon hankeyhtiön osalta, kun taas Porvoo-Kotka-Luumäki-vaihtoehdon hankeyhtiön osalta se ei näytä täyttyvän.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Liikenne- ja viestintäministeriö oli pyytänyt alueen toimijoita ilmoittamaan elokuun loppuun mennessä, voivatko ne osallistua raideyhteyksien hankeyhtiöiden pääomittamiseen.

Porvoo-Kouvola-ratalinjauksen hankeyhtiössä kuntien rahoitusosuus oli 34,3 miljoonaa euroa, mikä näyttää nyt siis täyttyvän. Porvoo-Kotka-Luumäki-linjauksen hankeyhtiössä kuntien rahoitusosuus oli noin 54 miljoonaa euroa, mutta summasta jäi puuttumaan hieman yli 16 miljoonaa euroa.

Hankeyhtiöiden tehtävänä on ratalinjauksen suunnittelu ja rahoittaminen rakentamisvalmiuteen asti. Valtio omistaa hankeyhtiöstä vähintään 51 prosenttia ja kunnat noin 49 prosenttia.

Porvoo-Kouvola-linjauksen suunnittelukustannukset ovat alustavan arvion perusteella noin 70 miljoonaa euroa. Porvoo-Kotka-Luumäki-linjauksessa suunnittelukustannukset olisivat olleet noin 110 miljoonaa euroa.

Porvoon ja Kouvolan kautta rakennettavan linjauksen myötä matka-aika Joensuun ja Helsingin välillä lyhenisi 13 minuutilla.Korjattu otsikkoa 30.9. klo 20.59.

Muokattu 7.10.2020: Korjattu väärä tieto matka-ajan lyhenemisestä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi